Rode obradovale mještane Oštre Luke, neženje vjeruju da su tu s razlogom

HomeVijestiBiH

Rode obradovale mještane Oštre Luke, neženje vjeruju da su tu s razlogom

Proradila prva solarna elektrana u ZDK

U mjestu Oštra Luka koje je od Sanskog Mosta udaljeno nekih 15-ak kilometara već treću godinu zaredom vraća se par roda koje sa mladima nakon određenog vremena odlaze dalje.

Pored magistralnog puta M-17 Sanski Most – Prijedor u mjestu Oštra Luka nemoguće je zapaziti gnijezdo na jednoj od uličnih bandera, a u njemu rode.

Mještani kažu da je ovo treća godina da dolaze na isto mjesto, na istu banderu, gdje su napravile gnijezdo i borave dok ne odluče sa mladima dalje odletjeti.

“Ona položi jaja, bude ih 2-3 više i onda svake godine odu, ali se eto opet i vrate. Ove godine su došle prije 4-5 dana, prvo dođe muški koji popravi gnijezdo, a potom ženska. U mjesto Rasavci dolaze već 15-ak godina, ali da dolaze ovdje je novo nešto”, kazao nam je Duško, mještanin Oštre Luke.

Općina Oštra Luka broji preko 50 neženja koje su osnovale i udruženje “Da nas bude više”, a da li su rode baš zbog toga došle u Oštru Luku nije poznato.

S obzirom da se vjeruje da donose sreću i blagostanje, komšije su na banderama ulične rasvjete napravile i “kalupe” za gnijezda, ne bi li došle na taj način u njihovo dvorište i ispred njihove kuće, ali to se nije dogodilo.

Rode, koje još uvijek nisu dobile imena, su i ove godine odabrale istu banderu na kojoj su se smjestili i gdje će boraviti narednih mjeseci.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0