Roditelji, oprez, znate li šta vaša djeca rade: “Blackout” izazov na TikToku odnosi dječije žrtve

HomeMagazin

Roditelji, oprez, znate li šta vaša djeca rade: “Blackout” izazov na TikToku odnosi dječije žrtve

U SAD-u i Velikoj Britaniji više vremena se provodi na TikToku nego na YouTubeu

Desetogodišnji dečak, koji je sinoć pronađen mrtav u stanu u Rakovici, a koji je, kako se sumnja, učestvovao u izazovu na društvenoj mreži TikTok, nije jedini slučaj gušenja prilikom učestvovanja u “igri”. Posljednji u nizu dogodio se prije nekoliko dana, kada se u kupatilu ugušila desetogodišnja Italijanka, a prema nekim podacima, do sada su se 82 djeteta ubila igrajući ovu igru.

Desetogodišnji dječak, koji je sinoć pronađen mrtav u stanu u beogradskoj općini Rakovica, prema nekim informacijama stradao je zbog izazova na društvenoj mreži TikTok. Ovakva vrsta izazova prije nekoliko dana odnijela je i život desetogodišnje Italijanke, koja se ugušila učestvovajući u “Blackout” izazovu na TikToku.

“Igra gušenja” odnosno “onesvještavanja” već više od godinu dana kruži internetom, a sastoji se u tome da učesnici namjerno prekidaju dotok kiseonika, pokušavajući da se uguše, a sve s ciljem da izazovu osjećaj koji čovjek doživi neposredno pred smrt, odnosno pred gubitak svijesti.

Desetogodišnja Italijanka pronađena je u kupatilu s pojasom oko vrata zavezanim za radijator, hitno je odvezena u bolnicu, ali joj nije bilo spasa.

Povodom tragičnog događaja psiholog Kalođero Lo Pikolo je izjavio da “smo svi učesnici rijaliti programa u kojemu se traže novi podvizi da bi se osvojili bodovi”.

– Svi istovremeno učestvujemo i svi smo jednako gubitnici – tvrdi on. 

Podaci koje je imao američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti još 2008. godine navode da se ovoj “igri” mogu pripisati najmanje 82 smrtna slučaja.

Javno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu o smrti djevojčice koja je učestvovala u takozvanoj “igri gušenja”.

Nekoliko sati nakon što se saznalo za smrt djevojčice, koja je izazvala gnijev širom Italije, Ured za zaštitu podataka u Rimu odlučio je da TikTok, ako ne može sa sigurnošću da provjeri starost korisnika, mora da ga blokira najkasnije do 15. februara.

Iako prema pravilima TikToka korisnici ne mogu da budu mlađi od 13 godina, kompanija nije spriječila djevojčicu od 10 godina da napravi nalog, navele su italijanske vlasti.

Javno tužilaštvo u Palermu pokrenulo je istragu zbog podsticanja na samoubistvo. Vlasti Italije su navele da na platformi TikTok “nedostaje dovoljno pažnje za zaštitu maloljetnika” i osudile lakoću s kojom djeca mogu da se prijave na aplikaciju.

TikTok, platforma za dijeljenje video sadržaja, veoma popularna među tinejdžerima širom svijeta, u vlasništvu je kineske kompanije ByteDance. U Evropi ima oko 100 miliona korisnika.

– Sigurnost zajednice TikToka je naš glavni prioritet. Spremni smo u svakom trenutku na saradnju s vlastima u vezi istrage Antoneline smrti -naveo je TikTok.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0