instant fap

Roditelji ubijene djece u Prijedoru pokrenuli inicijativu za izgradnju spomen-obilježja

Roditelji ubijene djece u Prijedoru pokrenuli inicijativu za izgradnju spomen-obilježja

Roditelji ubijene djece u Prijedoru danas su zvanično pokrenuli inicijativu da u centru grada bude podignuto spomen-obilježje s imenima 102 djeteta koja su ubijena ili nestala u periodu od 1992. do 1995. godine na području tog grada.

Fikret Bačić, koji je danas izabran da predstavlja odbor roditelja, istakao je da su pokrenuli potpisivanje peticije putem koje će od Skupštine grada Prijedora zatražiti da odobri podizanje spomenika u centralnoj gradskoj zoni i da izgradnja bude finansirana iz budžeta grada.

“Pozivamo sve građane Prijedora da podrže ovu inicijativu i potpišu peticiju. Našu djecu niko nije zaštitio u ratu ali danas, mi, roditelji te djece, očekujemo da će nam se u ovom opravdanom zahtjevu pridružiti svi građani Prijedora bez obzira na kojoj strani su tada bili”, rekao je Bačić i dodao da je to prilika za svakog da pokaže da se ne slaže s ubijanjem nedužne djece.

Potpisivanje peticije bit će organizirano na više punktova u gradu i okolnim mjestima, a podršku ovoj inicijativi već je iskazalo Udruženje Prijedorčanki ”Izvor” i udruženja koja okupljaju preživjele žrtve.

Prikupljanje potpisa za peticiju trajat će do 31. maja 2014. kada se, na Dan bijelih traka, aktivisti iz cijele bivše Jugoslavije s posebnim pijetetetom sjećaju ubijene prijedorske djece.

Do sada je među tijelima pronađenim u masovnoj grobnici Tomašica DNK-a analizom potvrđen identitet 12 maloljetnih dječaka, starosti od 15 do 17 godina, saopćeno je iz udruženja Prijedorčanki ”Izvor”.

KOMENTARI