instant fap

RS ne može biti država niti u budućnosti

Visoki predstavnik Valentin Inzko reagirao je danas u povodu intervjua predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je objavljen 26. jula u EuroBlicu, podsjećajući da je Republika Srpska entitet u suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

– U svojstvu konačnog autoriteta u pogledu tumačenja Dejtonskog sporazuma, sukladno Aneksu 10., želim nedvosmisleno pojasniti nekoliko stvari. Postoji samo jedna država na teritoriji Bosne i Hercegovine, a to je upravo Bosna i Hercegovina, naglašava Inzko u izjavi datoj tim povodom.

Visoki predstavnik podsjeća da je Ustav Bosne i Hercegovine apsolutno jasan u tom pogledu, štoviše, ova činjenica je navedena u preambuli i u prvom stavu prvog člana Ustava, a suverena država Bosna i Hercegovina primljena je jednoglasno u članstvo Ujedinjenih naroda 1992. godine.

– Ustav, također, apsolutno jasno navodi da Republika Srpska nije država, nego entitet koji je dio suverene države Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne ostavlja prostora ni za kakav “suverenitet” entiteta, a entitetske nadležnosti ni na koji način nisu izraz državnosti, pojašnjava Inzko, istaknuvši da Dejtonski mirovni sporazum ne sadrži nijednu odredbu po kojoj bi RS mogla da bude država u budućnosti.

Inzko, nadalje, precizira da Bosna i Hercegovina nije državna zajednica niti je unija država. Bosna i Hercegovina je jedinstvena, suverena država čija je sadašnja unutrašnja struktura utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Po riječima visokog predstavnika, državne zajednice su postojale u svijetu, ali one su strukturirane veoma različito od Bosne i Hercegovine.

– Za razliku od Bosne i Hercegovine, ustavni karakter, naprimjer, sada nepostojeće Državne zajednice Srbije i Crne Gore, veoma jasno je definirao jedinice u toj zajednici kao “države”, navodi Inzko.

Uz napomenu da nigdje u međunarodnom ili domaćem pravu entiteti u Bosni i Hercegovini nisu definirani kao “države”, Inzko konstatira da su suprotne tvrdnje koje iznose visoki javni dužnosnici pravno neosnovane, činjenično netačne i destabilizirajuće.

– Takve problematične izjave stavljaju pod znak pitanja opredijeljenost visokih zvaničnika Republike Srpske da poštuju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, uključujući suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a time i Mirovni sporazum, upozorava visoki predstavnik.

Navodi da je besmisleno i bespredmetno da politički lideri dalje osporavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine koji je tako jasno definiran Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Umjesto toga, lideri ove zemlje treba da se okrenu budućnosti, tako što će napraviti promjene koje građani ove zemlje žele da vide – nova radna mjesta, brz ekonomski razvoj, konkretne rezultate u borbi protiv korupcije, jačanje vladavine prava, modernizaciju zemlje i već dugo očekivane pomake u pravcu ostvarenja uvjeta za članstvo u EU i NATO-u, smatra Inzko.

– Političari treba da se koncentriraju na ova važna pitanja i da rade u korist građana, umjesto da podižu tenzije osporavanjem ustavnog poretka u zemlji, naglašava Inzko, navodeći da je on konačni autoritet za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u skladu s Aneksom 10., saopćeno je iz OHR-a.

(Vijesti.ba/Fena)

KOMENTARI