instant fap
NaslovnicaBiH

RS ruši SBB-ov prijedlog zakona o sukobu interesa

RS ruši SBB-ov prijedlog zakona o sukobu interesa

Pod veoma čudnim okolnostima, bez navedenog predlagača, protokolisanog broja, kao i same sadržine akta, na predloženom dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH 5. jula nalazi se i tačka – prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske neće podržati principe izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH koje je predložio Klub poslanika SBB-a na sjednici tog radnog tijela, u utorak, 3. jula. Kako je za Oslobođenje istakao član Komisije Lazar Prodanović (SNSD), prijedlog promjene koja se odnosni na izmjenu zakonske odredbe o nespojivosti ne može dobiti podršku.

– Ukidanje dijela zakonske odredbe koja se tiče pitanja da osoba ne dođe u sukob interesa na osnovu vlasništva u firmi je potpuno neprihvatljivo. Takav prijedlog neće dobiti podršku ni na principima, stav je Prodanovića.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH očitovat će se na sjednici 3. jula o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o sukobu interesa Kluba poslanika SBB-a, koji je nakon što je odbijeno da se razmatra po hitnoj proceduri, dobio potporu da bude razmatran u skraćenom postupku i to nakon što je o tome Kolegij postigao suglasnost (u izjašnjavanju na Domu nije bilo dovoljno podrške prijedlogu iz RS-a).

NN zakonski prijedlog

Inače, spornim izmjenama i dopunama predviđa se dodavanje dva nova stava u član 4. (nespojivosti) kojim su “izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici koji su vlasnici osnivačkog kapitala u privatnim preduzećima dužni u roku od osam dana nakon preuzimanja javne funkcije upravljačka prava u privatnom preduzeću prenijeti na osobu koja nije njihov bliski srodnik”.

Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Milica Marković još ranije je navela da je ovaj zakonski prijedlog neprihvatljiv, jer sve informacije kojima raspolaže ukazuju da se to radi isključivo u smislu da se spriječi da predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić dođe u sukob interesa.

– Vrlo je čudno da se opšti zakonski okvir koji je bitan za cjelokupno društvo, kao što je regulisanje pitanja sukoba interesa, prilagođava jednom čovjeku. To je neshvatljivo i takav čin bio bi presedan u demokratskoj praksi. Ako će izmjenama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH biti omogućeno da Radončić nastavi da radi svoj dosadašnji posao i nakon što sjedne u fotelju ministra sigurnosti, to je neprihvatljivo. Takva rješenja ne samo da nisu dobrodošla već su i kontraproduktivna, naglasila je zastupnica Marković.

Pod veoma čudnim okolnostima, bez navedenog predlagača, protokolisanog broja, kao i same sadržine akta na predloženom dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH u četvrtak, 5. jula, nalazi se i tačka pod nazivom prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH (prvo čitanje).

To je bio razlog zbog kojeg predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović u pozivu članovima potpisanom jučer na dnevni red tog radnog tijela kao tačku nije mogao staviti razmatranje i izjašnjavanje o prijedlogu zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Pravna nesigurnost

– Uopće se ne zna o čemu se radi, jer niti ima sadržine zakona niti broja pod kojim je zaveden. Dnevni red je stoga koncipiran bez tog prijedloga, uz napomenu ako se situacija oko tog spornog akta raspetlja, da se ostavi članovima Komisije da se izjasne na sjednici kako će postupiti, odnosno hoće li se o njemu izjašnjavati na sjednici 3. jula. Što se tiče mene kao predsjedavajućeg, neću dozvoliti ništa što je mimo procedure. Osnovna vodilja za rad komisije, posebno Ustavnopravne jeste i mora biti poštivanje Ustava BiH, zakona i poslovnika, ukazao je Džaferović.

Kolika i kakva je pravna anarhija prisutna u Parlamentarnoj skupštini BiH najbolje govori podatak da se trenutačno u dva doma (Predstavničkom i Domu naroda) u proceduri nalaze tri akta koja tretiraju pitanje sukoba interesa i to u različitim fazama.

Cjelokupna situacija mogla bi stoga dovesti do potpune pravne nesigurnosti s obzirom na ozbiljna kršenja poslovnika i procedura PSBiH.