instant fap

RTVFBiH: Ohrabreni smo stavovima Ambasade SAD i Ureda EU

Poslovodni odbor Radio-televizije (RTV) Federacije Bosne i Hercegovine snažno je ohrabren stavovima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Delegacije Evropske unije u BiH povodom imenovanja privremenog Upravnog odbora te medijske kuće, saopćio je danas njen poslovodni odbor.

– Posebno značajnim smatramo jasan poziv svim domaćim institucijama da poštuju važeće zakonske odredbe uz obazrivo djelovanje i izbjegavanje donošenja odluka koje bi mogle biti protivne slobodi, profesionalnosti, nezavisnosti i nepristrasnosti medija. Vrijednosti koje promoviraju SAD i EU, u pogledu dostizanja visokih standarda medijskih sloboda, od krucijalne su važnosti za napredak bh. društva i pridruživanje EU, navodi se u saopćenju.

Reakcije pristigle iz State Departmenta i Evropske Unije u proteklom periodu su nas dodatno ohrabrile za poduzimanje i provođenje potrebnih programskih i kadrovskih promjena, a koje su za cilj imale postizanje pune izbalansiranosti televizijskog programa i omogućavanje jednakog pristupa javnom servisu svim protagonistima društveno-političke scene.

– Ovdje podsjećamo kako je State Department u svom godišnjem izvješću eksplicitno naveo da su “dva javna entitetska emitera održavala stavove političkih stranaka na vlasti”, dok se o uređivanju programa na FTV-u također oglasila i Evropska komisija naglasivši kako “neosnovanom i neprofesionalnom izvještavanju nema mjesta na javnom emiteru, a posebno u zemlji koja želi da jednom postane članica EU”, navedeno je u saopćenju.

U Federalnoj televiziji vjeruju da su u posljednja dva mjeseca uspjeli otkloniti nedostatke zbog kojih su i stigle ovakve reakcije predstavnika najviših institucija zemalja zapadne demokratije.

Stavove iskazane u jučerašnjem saopćenju ambasadora Moona i Sorensena, Poslovodni odbor RTV-a FBiH shvata i kao dodatni poticaj za još odgovornije kreiranje televizijskih programskih sadržaja kako bi cjelokupni program, a posebno informativni dio, uspio odgovoriti potrebama svih demokratskih aktera na društvenoj sceni i svim kategorijama bosanskoherecgovačkog društva.

 

KOMENTARI