Rus uzeo broj 1 od Đokovića i poslao poruku Ukrajini i svijetu

HomeSport

Rus uzeo broj 1 od Đokovića i poslao poruku Ukrajini i svijetu

Davis Cup / Džumhur danas protiv Ilkela, Bašić protiv Ilhana

Koliko god je Danilu Medvedevu stalo da preuzme prvu poziciju u muškom tenisu, znao je da se u četvrtak dešavaju ozbiljnije stvari u vezi sa matičnom Rusijom, piše Nova.rs.

Danil Medvedev i Rafael Nadal zakazali su polufinale turnira u Akapulku, uz rusko preuzimanje prvog mjesta ATP liste.

Medvedev će sigurno biti od ponedjeljka i zvanično prvi igrač planete, pošto je Novak Đoković prerano ispao u Dubaiju.

Sada je pobijedio Nišioku sa 6:2 i 6:3 i potvrdio odličnu formu, ne kaska za njim ni Nadal, koji je Tomija Pola pobijedio sa 6:0, 7:6 (5).

Sve se dogodilo istog dana kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, koja je počela vazdušnim i raketnim udarima na vojne objekte prije nego što su trupe i tenkovi prešli granice sa sjevera, istoka i juga.

„Gledanje vijesti od kuće, buđenje ovdje u Meksiku, nije bilo lako. Time što sam teniser, želim da promovišem mir širom svijeta. Igramo u toliko različitih zemalja. Bio sam u toliko zemalja kao junior i kao profesionalac. Jednostavno nije lako čuti sve ove vijesti… Ja sam za mir.”

Medvedev je primijetio da je par koji je osvojio titulu u dublu u Marseju prošle sedmice uključivao jednog Rusa (Andrej Rubljov) i jednog Ukrajinca (Denis Molčanov).

“Ovo je bilo nevjerovatno, jer ljudi moraju da ostanu zajedno. U ovim trenucima razumijete da tenis ponekad nije toliko važan… Nije bilo lako igrati i sretan sam što sam uspio da pobijedim u meču, ali za mene je to bio naporan dan.”

Tek onda je prokomentarisao preuzimanje prijestola od Novaka Đokovića.

„Naravno, sretan sam što sam stigao do broja 1. To mi je bio cilj od malih nogu.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: