Rusi napali Kijev, eksplozije odjekuju širom grada

HomeVijestiGlobus

Rusi napali Kijev, eksplozije odjekuju širom grada

Incident u Varšavi: Ruski ambasador poliven crvenom bojom

“Udari na Kijev krstarećim ili balističkim projektilima su nastavljeni”, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik šefa Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine dok se stanovništvo grada pripremalo za još ruskih vojnih akcija.

Tim CNN-a na terenu izvijestio je da je čuo dvije velike eksplozije u centru Kijeva i treću jaku eksploziju u daljini. Na slikama se vidi kako stambeni blok gori, ali uzrok požara nije jasan.

Ukrajinska Pravda navodi kako je vojska uništila most na periferiji Kijeva, kako bi spriječili ruske tenkove da napreduju dalje u grad.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine pripisao je eksploziju nad Kijevom ukrajinskom proturaketnom sistemu koji je oborio ruski projektil. Tu tvrdnju pak nije bilo moguće provjeriti.

Činilo se da ruske snage okružuju grad i izgleda da su spremne da uđu, rekao je zamjenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova za CNN u četvrtak.

Samo dan ranije, ruske snage ušle su kopnom, morem i zrakom, što je izazvalo salvu međunarodnih osuda i sankcija, ali i pitanje mnogih – šta je Putinov plan za Ukrajinu?

Glavni grad Ukrajine Kijev je bio meta i jutros prije zore, a Rusija je i danas nastavila svoj vojni napad na državu.

Zvaničnici u zemlji vjeruju da je plan Rusije da zbaci ukrajinsko rukovodstvo i uspostavi prorusku vladu. Te strahove podijelio je i američki državni sekretar Antony Blinken, koji je u četvrtak rekao da je “ubijeđen” da će Moskva pokušati srušiti ukrajinsku vladu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0