instant fap
NaslovnicaSport

Rusi priznali doping, ali ne i da ga je finansirala država

Rusi priznali doping, ali ne i da ga je finansirala država

Ruski zvaničnici prvi put su priznali postojanje doping sistema koji je pogodio neka najveća svjetska sportska takmičenja.

Prema posljednjem izveštaju istražitelja Svjetske antidoping agencije (WADA) Richarda McLarena od 9. decembra, više od 1.000 ruskih sportista je učestvovalo u programu 2011.-2015. godine s kojim je bila upoznata i država, prenosi B92.

U intervjuu za New York Times, zvaničnici su priznali postojanje programa, ali su demantirali da ga je sponzorisala država.

– To je bila institucionalna zavjera u koju nisu bili uključini vladini zvaničnici – rekla je Ana Anceliovič, aktuelna direktorka Antidoping agencije Rusije.

Prema svjedočenju bivšeg direktora laboratorije Grigorija Rodčenkova još u maju, sportistima je pružan koktel stimulativnih lijekova, a članovi Federalne službe bezbjednosti (FSB, bivši KGB) su mijenjali uzorke urina i zataškavali cijelu stvar tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014.

Zaokret u tonu Rusa vjerovatno je motiviran željom da se pomiri sa WADA i omogući svojim sportistima zvanična testiranja i povratak na takmičenja, kao i njihovo organiziranje u Rusiji.

KOMENTARI