instant fap

Ruski mediji masovno uklanjaju loše vijesti o Putinu: A evo i zašto

Ruski mediji masovno uklanjaju loše vijesti o Putinu: A evo i zašto

Nakon što je u Rusiji stupio na snagu novi zakon, koji zabranjuje „grubo nepoštivanje“ vlasti na internetu i daje medijima rok od 24 sata da dobrovoljno uklone uvredljivi materijal ili riskiraju da budu blokirani, kažnjeni ili da provedu 15 dana u zatvoru, mnogi su počeli uklanjati sve što ima negativnu konotaciju o vladi.

Najmanje šest internet-stranica u Rusiji objavilo je, a zatim obrisalo vijest o grafitu koji je osvanuo na lokalnoj policijskoj zgradi, na čijim stubovima je pisalo „Putin je peder“.

„Ovo vidimo kao potpuno neosnovan čin cenzure“, napisano je na aplikaciji internet-stranice yarcube.ru.

Ruski parlament u martu je usvojio nove kazne za osobe koje uvrijede vlasti na internetu ili šire lažne vijesti, uprkos upozorenjima kritičara da bi takva odluka otvorila put direktnoj cenzuri neslaganja u državi.

Jedna od odredbi zakona predviđa kazne u iznosu većem od 1.360 eura zbog iskazivanja javnog nepoštivanja države, vlasti, javnosti, ruske zastave i ustava na internetu, a oni kojima to nije prva kazna, mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 dana.

Ugledne ličnosti iz kulture objavile su pismo u kojem zakone opisuju kao „neustavnu otvorenu deklaraciju uspostavljanja direktne cenzure u zemlji“.

Iz Kremlja su odbacili navode da je novi zakon ravan cenzuri.

„Sfera lažnih vijesti, uvreda i slično, prilično je oštro regulirana u mnogim zemljama svijeta, uključujući Evropu. Zato je neophodno da se isto učini i u našoj zemlji“, rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

KOMENTARI