Ruski portali hvale novog ministra vanjskih poslova

HomeVijestiBiH

Ruski portali hvale novog ministra vanjskih poslova

Elmedin Dino K(r)onaković: Ministar prehrabar u izdaji

Ruski portali u analitičkim tekstovima o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini hvale izbor šefa Naroda i pravde Elmedina Konakovića na mjesto ministra vanjskih poslova BiH. 

– I pored toga što novi ministar vanjskih poslova BiH izričito navodi da bi evropske integracije trebale ostati glavni vanjskopolitički cilj Sarajeva, izgradnja konstruktivne saradnje sa srpskom stranom (Banja Luka i Beograd), kao i deklarirana potreba održavanja dobrog odnosima “sa istokom”, signaliziraju da Bosna i Hercegovina ima sve šanse da nastavi voditi relativno nezavisnu politiku od Washingtona i Brisela, uključujući i u oblasti odnosa s Moskvom. A to znači da će BiH ostati zemlja koja nije zvanično pristupila antiruskim sankcijama i koja je bez viza za Ruse – navodi se u tekstu “Hoće li se vanjskopolitički kurs Bosne i Hercegovine promijeniti dolaskom novog ministra vanjskih poslova”.

U teksu se dalje navodi: 

– Da li će procjene stručnjaka o novom šefu bosanskohercegovačkog ministarstva vanjskih poslova i njegovim šansama da oživi vanjsku politiku Sarajeva, očuvajući je nezavisnom od direktnog utjecaja vanjskih faktora, pokazati već u bliskoj budućnosti. Tome će aktivno doprinijeti rastuća svjetska kriza u Evropi, izazvana sukobom u Ukrajini, i situacija oko Kosova. 

Tekst u cijelosti možete pronaći i pročitati OVDJE.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0