instant fap

S normalnom platom imaš i za vozača, vrtlara, spremačicu…

Dubai, drugi po veličini grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, dom je za više od dva miliona ljudi

 

Tamo živi i oko 500 Hrvata, koji se dijele na dvije generacije: one koji su počeli dolaziti prije dvije-tri godine te one koji su se doselili prije 15.

“Za ljude koji su prije dolazili ipak je bilo puno više mogućnosti nego danas. Imali su dobre plaće i mislili su da im je ovo vrh karijere. Sad vidimo da dolaze i kuhari, konobari i stjuardese”, objašnjavaju u reportaži Večernjeg lista bračni par Barbara Milivoj Vela, koji u Dubaiju žive već osam godina.

Objašnjavaju da od poslova koje rade hrvatski iseljenici, muškarci su najčešće pomorci ili rade u naftnoj industriji, a žene uglavnom dolaze sa supruzima. Ako žene dolaze same, najčešće se zapošljavaju kao stjuardese u aviokompaniji Emirates. Trenutačno je velik priljev mladih iz Rijeke, koji rade za talijansku tvrtku Saipem s uredom u tome gradu. Dolaze riječki inženjeri, pravnici te stručnjaci iz naftnoga biznisa, a također sve više pristižu radnici iz 3. maja i Viktora Lenca.

Mladen Nikolić, 30-godišnji Riječanin, ima diplomu iz pomorskog biznisa i menadžmenta, a u Dubai se prvi put doselio 2004. godine. Drugi je put došao 2008. te počeo raditi kao menadžer u tvrtki koju je osnovao njegov otac. Objašnjava kakve su cijene u Dubaiju: najam jednosobnog stana stoji od 65.000 do 80.000 dirhama, odnosno od 13 do 16 hiljada eura godišnje. Prosječna je plaća u Dubaiju, kad su Hrvati posrijedi, od četiri do šest hiljada eura ili od dvije do tri ako poslodavac plaća stan. Naravno, sve ovo privlači i mnoge Hrvate koji traže bolje prilike od ovih u Hrvatskoj.

“Dobivam barem 20 CV-ja Hrvata svaki dan, što pokazuje koliko je tržište rada konkurentno. Nije da ovdje teče med i mlijeko. Netko ti treba dati priliku, otvoriti vrata, no onda trebaš biti dobar i dokazivati se. U nekoliko godina, uz puno truda i rada, možeš od 800 eura doći do plaće od 4,5 tisuća ako si ambiciozan”, kaže Nikolić.

Ipak, upozorava, nisu sva zanimanja jednako tražena. Pomorci i inženjeri najbolje prolaze, a pravnici i računovođe teško dolaze do posla, kao i IT stručnjaci. “Zato što, recimo, Indijac za 500 ili 1000 eura napravi isti posao kao jedan zapadnjak koji za svoj rad očekuje od dvije ili tri tisuće eura”, objašnjava Riječanin, dodajući da radnici na baušteli nemaju šanse jer je radna snaga u toj branši poprilično jeftina.

A kakav je život u Dubaiju? “Život je bitno jednostavniji. U Hrvatskoj pola plaće ode samo na hranu, a u Dubaiju to baš i nije tako, osnovne su namirnice puno jeftinije. S normalnim si plaćama u Hrvatskoj, primjerice, ne možeš priuštiti vozača, vrtlara, spremačicu, a ovdje se na to ljudi naviknu. Kad s posla dođeš kući, nema potrebe da farbaš, pereš rublje, peglaš, nego daješ novac za to”, govore supružnici Milivoj i Barbara Karin Vela, koji su u Dubai došli iz Podgore prije osam godina. Ona je zaposlena u Dubai London klinici, a on u regionalnom centru Nokia Siemens Networksa.

Napominju da je škola za djecu skupa, školarine se kreću od 10.000 do 15.000 eura godišnje, a skupo je i zdravstveno osiguranje, iako je ono obično uključeno u tvrtkin paket.

Ljudima koji planiraju dolaziti savjetuju da ne to ne čine naslijepo. Prvi su korak za pronalazak posla tzv. rekruteri. Sve velike kompanije, naime, imaju recruitment web na koji se može poslati životopis. No, iako je poslodavac zainteresiran, preko maila ništa ne ide, pa je najbolje doći u grad na barem dva, tri mjeseca. Najbolje prolaze oni koji imaju specijalizaciju za nešto, a dobro je i da ih netko i preporuči tvrtki u kojoj bi se mogli zaposliti.

KOMENTARI