instant fap

Sa suđenja Mladiću: Kako su četnike koji su 1995. ubijali u Srebrenici skrivali u Srbiji

Sa suđenja Mladiću: Kako su četnike koji su 1995. ubijali u Srebrenici skrivali u Srbiji

Svjedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši pomoćnik ministra za unutrašnje poslove Republike Srpske (RS) Dragan Kijac rekao je da je 1996. godine izdao lažne isprave osumnjičenima za genocid u Srebrenici, kako bi mogli da se sklone u Srbiju.

Kijac je izjavio da je “to bilo sasvim u redu”, u skladu sa saradnjom obavještajno-sigurnosnih organa Vojske Republike Srpske (VRS) i Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske (MUP RS), javljaBIRN – Justice Report.

Zahtjev da se osmorici pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a izdaju lične karte s lažnim identitetom, Kijac je, kako je potvrdio, dobio od pukovnika Petra Salapure, načelnika obavještajnog sektora u Glavnom štabu VRS-a.

U zahtjevu koji je tužilac Arthur Traldi tokom unakrsnog ispitivanja predočio svjedoku pisalo je i da su dokumenti s lažnim identitetima neophodni osobama koje je “optužio Haški tribunal”. U to vrijeme, kako je rečeno u sudnici, niko osim optuženog Mladića i predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića još nije bio pred Sudom u Haagu optužen za genocid u Srebrenici.

“Nisam 1996. godine imao nikakvu obavezu da sarađujem s Haškim tribunalom”, prokomentirao je Kijac.

Među osobama koje su tada dobile lažni identitet od MUP-a RS-a bio je i Dražen Erdemović, koji je nedugo zatim priznao da je u julu 1995. učestvovao u strijeljanju oko 1.000 muslimana na farmi Branjevokod Zvornika.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, kada su srpske snage na više lokacija u okolini Zvornika strijeljale oko 7.000 muslimana. Mladiću se sudi i za genocid u drugim općinama, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tužilac Traldi je prikazao i dokument kojim Mladić 1996. godine daje ovlaštenje Erdemoviću i još trojici boraca da otputuju u Srbiju. Kijac je tvrdio da tada “nije imao nikakva saznanja o kojim se licima radi”. Na sugestiju predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja da je izdavanjem lažnih dokumenata osumnjičenima “opstruirao rad Tribunala”, Kijac je uzvratio: “Iz ove perspektive – da… Ali tada sam postupao po zakonu.”

Traldi je citirao i bilješke Mladića sa sastanka s vrhovnim komandantom Karadžićem, neposredno poslije posjete BiH američke državne sekretarke Madeleine Albright. Karadžić je, prema Mladićevim zapisima, tada rekao da je za Albrightovu “priređen veliki show” i da su “očekivali da će naći 1.200 tijela, a našli su samo pet”.

Erdemović je nakon priznanja krivice osuđen na pet godina zatvora, a Karadžić trenutno čeka izricanje presude za genocid i zločine u BiH.

Suđenje Mladiću nastavit će se u ponedjeljak, 16. novembra.

KOMENTARI