Šabanova ovca ojagnjila petoro jagnjadi

HomeUncategorized

Šabanova ovca ojagnjila petoro jagnjadi

Da li ste ikada čuli za Cyber pastire: Mile je u Austriji, a ovce prati u Srbiji

Neobičan događaj zabilježili smo na imanju Šabana Mujadžića, u selu Trnova, gdje je ovca ojagnjila petoro jagnjadi, što je u stočarstvu izuzetno rijetka pojava. Također, neobično je i to što su sva jagnjad crne boje i slična jedno drugom kao jaje jajetu, a na glavi imaju identičnu bijelu mrlju.

Mujadžić kaže kako se radi o ovcama pasmine „romanovska“ i da ih posjeduje tek nekoliko komada. Ističe kako je njegovo iznenađenje bilo veliko, a jagnjad su već postali atrakcija i ljubimci čitavog sela, posebno djece, koja često dolaze da ih vide.

Zanimljivo je kako ovca od hrane nije odbacila niti jedno jagnje, a vlasnik se stara o njihovoj dodatnoj prehrani, te ih hrani mlijekom putem specijalne hranilice.

Kontaktirali smo i direktora veterinarske stanice u Sanskom Mostu, Senada Bešića, koji nam je rekao kako je zaista riječ o neobičnom događaju.Prema njegovim riječima, pomenuta pasmina ovaca ojagnji jedno ili u rijetkim slučajevima dvoje jagnjadi, tako da ovaj događaj zaista spada u kategoriju rariteta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0