Saboteri svake dijete: Kako da ugasite želju za nezdravom hranom

HomeMagazin

Saboteri svake dijete: Kako da ugasite želju za nezdravom hranom

10 popularnih ženskih imena inspiriranih junakinjama iz filmova i serija

Žudnja i želja za hranom mogu biti veliki “saboteri” svake dijete. Uprkos striktnom vođenju računa o dijeti i hrani, “prepuštanje niskim strastima” – primamljivoj hrani, može da sruši sve napore u sprovođenju dijete i smanjenju suvišnih kilograma.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Apetit, 97 odsto žena i 68 odsto muškaraca voli “nezdravu” hranu koja goji. Najpoželjnija hrana koja sabotira dijete:slane grickalice (čips, pomfrit, smoki…) i slatkiši sa visokim sadržajem šećera i masti (čokolada, sladoled, praline…).

Nije iznenađujuće što je hrana za kojom žudimo visoko kalorična, jer je obično ukusno začinjena raznim dodacima. Postoje, međutim, i dobre vijesti: nezdrave želje mogu biti zadovoljene drugim kvalitetnijim namirnicama, sa manje masnoća i manje šećera.

Ako su vaša slabosti nešto čokoladno, slano, slatko ili kremasto – evo boljih opcija:

Čokolada

Umjesto čokolade i drugih slatkiša sa visokim sadržajem šećera, bolje je:

Voće presvučeno čokoladom (čokoladirano voće).Ovim jednostavnim desertom možete utoliti želju za čokoladom dok uživate u ukusu i nutritivnim prednostima voća. Voće sadrži vitamina C i druge vitamine kao i vlakna i minerale, a sve to sa malo kalorija.

Sami napravite “machmallow” tako što ćete na graham keks ili neki integralni keks koji sadrži malo šećera kapnuti rastopljenu crnu čokoladu (sa malo šećera). Možete uraditi isto tako što ćete na keksić staviti pola kockice tamne čokolade. Tako ćete dobiti slatkiš sa malo šećera i malo kalorija i utoliti želju za čokoladom. Vodite računa o tome da i tamna čokolada i keks budu stvarno sa malo šećera pošto na tržištu postoje takozvani integralni keksi i tamne čokolade koji sadrže velike količine šećera, čak i do 50 posto. Neko voli da svakoga dana pojede po nekoliko čokoladnih bombona (praline) koje obično sadrže mnogo šećera. Upozorenje: “Možete ih pojesti, ali samo jednu ili dvije dnevno, a ne cijelu kesicu ili punu kutiju”. Ponekad samo malo ukusa čokolade može da zaustavi vašu žudnju.

Sladoled

Ljeti po vrućini svi želimo da se rashladimo sladoledom. Nažalost, jedan omanji sladoled može da sadrži i do 500 kalorija i 20 grama zasićenih masti, a ako pojedete veći sladoled, onda sve to duplirate!

Potražite voćne sladolede sa manje šećera i manje kalorija ili umjesto toga, pokušajte kod kuće da napravite voćni kup sa više voća a manje sladoleda. Na tržištu postoje i sendvič sladoledi sa manje šećera i manje kalorija, ali to provjerite tako što ćete pročitati šta piše na kesici i etiketi.

So

Da biste zadovoljili žudnju za slanim grickalicama bez otvaranja ogromne kese sa čipsom, smokijem ili slanim kokicama sa prelivom, bolje pređite na neslani prženi badem. Studije pokazuju da bi kesica badema mogla pomoći da vas prođe želja za slanim visokokaloričnim grickalicama, da izbjegnete gojenje i smanjite rizik od srčanih oboljenja. Badem ne samo da vam utoli želju za grickalicama nego vam pruža proteine, vlakana i esencijalne hranljive materije.

Neslane kokice bez preliva pružaju vam zdrave sastojke, a nemaju nepotrebne količine soli i kalorija (ali manja porcija).

Šećer

Za mnoge osobe važi da kada im se jede nešto slatko, ništa ih ne može zaustaviti dok slatkiš ne stave u usta, prenose Novosti.rs.

Evo još nekoliko opcija koje dobro funkcionišu:

Kada morate ukrotiti “slatku krizu”, uzmite sjveže ili suho voće. Iako voće sadrži puno šećera, ipak su to prirodni šećeri i esencijalni vitamini, minerali i antioksidanti. Predlažemo vam jabuke, banane ili klementine.

Još jedan način da ispunite svoju potrebu za slatkišima jesu čvrste bombone ili žvakaća guma bez šećera. Ponekad je malo slatkog ukusa dovoljno da ugasi želju za slatkišima.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0