instant fap

Sačuvati šumu od bespravne sječe

Sastanak na temu bespravne sječe šumskog bogatstva održan je danas u upravi podružnice ŠPD „Unsko sanske šume“ Sanski Most.

sjecaOvo je bio jedan u nizu sastanaka koji se ovih dana održavaju po gradovima USK kako bi se stalo u kraj ovoj sve prisutnijoj pojavi. Danas održanom sastanku prisustvovali su predstavnici „Unsko-sanskih šuma“, kantonalne uprave za šumarstvo te pripadnici policije i kantonalnog tužilaštva. Istaknuto je kako je u poslijednje vrijeme bespravna sječa šuma izuzetno raširena pojava prisutna u svim općinama Unsko-sanskog kantona u većoj ili manjoj mjeri.

Prema riječima izvršnog direktora „Unsko-sanskih šuma“, Fadila Šehića, iz tog razloga je odlučeno da se sastanci o tome kako stati u kraj bespravnoj sječi organiziraju u svim gradovima, te da su četiri takva sastanka već održana. Senad Hadžić, direktor kantonalne uprave za šumarstvo, institucije koja je zadužena za čuvanje i zaštitu šuma, ističe kako se radi o veoma kompleksnom problemu čije rješavanje nije nimalo jednostavno. On je dodao kako su na meti ove pojave i državne i privatne šume. Sa danas održanog sastanka proisteklo je niz konkretnih zaključaka. Tako se obavezuju čuvari šuma da u slučaju otkrivanja počinitelja šumskih šteta obavezno zovu predstavnike policije kako bi se sačinila službena zabilješka ili drugi dokument u cilju procesuiranja ovog djela.

Također, čuvari se obavezuju da od počinitelja izuzimaju sredstva kojim su počinjene šumske štete do okončanja postupka, te da se mjere zaštite i očuvanja šuma podignu na još viši nivo. Također, danas održani sastanak poslužio je  kako bi se razgovaralo i o drugim aspektima ugrožavanja šuma kao što  su šumski požari i biljne bolesti…..

KOMENTARI