instant fap

Sajam namještaja u Kölnu je velika prilika za bh. proizvođače

Sajam namještaja u Kölnu je velika prilika za bh. proizvođače

organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH na Međunarodnom sajmu namještaja Imm Cologne 2020, koji se održava u Kölnu od 13. do 19. januara, ove godine nastupit će sedam firmi, dok će se samostalno predstaviti još devet njih.

Efekti

– Iz BiH izlaže 16 kompanija i sigurno smo vodeća zemlja u regiji po broju firmi koje se predstavljaju na ovom prestižnom sajmu. To je i normalno jer smo mi najjači kada je u pitanju izvoz namještaja u odnosu na zemlje iz okruženja. Pojaviti se u Kölnu za nas je velika stvar jer su nam tu glavni kupci, tu želimo pokazati kontinuitet i da smo pouzdani dobavljači, kazala nam je Lejla Međedović iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Istakla je Međedović i kako već devet godina Komora radi analizu uspješnosti nastupa šest do deset mjeseci poslije Sajma. Kaže kako sve firme ostvare izuzetno dobre rezultate, te da su one za devet godina napravile 9,3 miliona eura izvoza.

– To je period u kojem se otvara mogućnost za dalje poslove. Tada firme primaju dodatne zahtjeve za poslove, a ti odnosi se razvijaju nakon nastupa na Sajmu još dvije do tri godine, ali mi to ne možemo pratiti jer idemo na neke nove aktivnosti. Tako da su izvozni efekti od nastupa na Sajmu možda i tri puta veći od pomenute cifre, poručila je Međedović.

Na Sajmu će od ponedjeljka po drugi put svoje proizvode predstaviti i firma Senex iz Čelića, a direktor firme Miralem Žutić iz Kölna nam je kazao da su njegova očekivanja velika.

– Prošle godine smo bili ovdje i imali smo dosta dobre rezultate u smislu posjete našem štandu, ali smo zadovoljni i konkretnim ugovorenim narudžbama koje su već realizovane u zadnjih 12 mjeseci. Naime, počeli smo proizvoditi kupatilski namještaj za kupca koji ima svoje prodajne centre u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, rekao nam je Žutić.

Evropski kvalitet

Uspjeh s prvog sajma dao im je vjetar u leđa da se prijave i drugi put, a kako nam je naveo Žutić, već imaju ugovorene sastanke i prezentaciju svojih proizvoda s dosadašnjim kupcima, ali očekuju da bude i novih.

– Naše proizvode plasiramo u više zemalja našeg okruženja – Hrvatsku, Sloveniju, Crnu Goru, ali i u zemlje zapadne Evrope kao što su Austrija, Luksemburg, Holandija, Češka, Njemačka, itd. Naši proizvodi su, inače, dosta privlačni kupcima iz zapadne Evrope jer uspijevamo da ponudimo evropski kvalitet proizvoda po pristupačnim cijenama, ali isto tako jako bitno je to što je naš poslovni mentalitet blizak ljudima sa Zapada, zaključio je Žutić.

KOMENTARI