instant fap

Salko Zildžić gost tribine “Budi ono što jesi-budi Bošnjak” u Sanskom Mostu

Salko Zildžić gost tribine “Budi ono što jesi-budi Bošnjak” u Sanskom Mostu

U srijedu, 25.09.2013. god., u Sanskom Mostu je održana javna tribina na temu ‘’Budi ono što jesi-budi Bošnjak.’’ Tribina je organizovana od strane Asocijacije mladih SDA, uz svakako nesebičnu podršku Islamske zajednice i OKC Atis. Uvodničar i moderator ove tribine, uvaženi imam u džematu Husimovci Muvedet ef. Vuković se na samom početku zahvalio svim Sanjanima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da poslušaju cijenjene predavače.

Ispred Stranke demokratske akcije prvi je govorio mladi vijećnik u OV Sanski Most Arnel Terzić, koji je govorio o popisu sa aspekta njegovog značaja za mlade ljude u BiH. “Bošnjaci već igraju ovu utakmicu, na poluvremenu vode 3:0, ali naši protivnici, oni koje mi nažalost poznajemo samo po lošim stvarima, žele da ishod ove utakmice preokrenu. Vodimo 3:0 upravo iz razloga što prema svim analizama, Bošnjaka na teritoriji BiH treba biti između 50 i 55%.Takav jedan podatak bio je uzrok da se kod onih drugih, upale crvene lampice i da krenu u nešto što se zove organizovana haranga, propaganda, sa jednim jedinim ciljem-da se naš snažni korpus razbije i podijeli. Tako da ovih dana imamo priliku slušati razne aktiviste koji nam govore o bitnosti da budemo građani, Bosanci, itd. kao da time što smo Bošnjaci, prestajemo biti nešto od navedenog. Bošnjaci su svoje kičme oduspravili i uz Božiju pomoć popis će biti okončan na način na koji to svi očekujemo”, kazao je između ostalog Terzić.

Potom je riječ na tribini dobio koordinator za pitanja popisa ispred SDA, gospodin Said Midžan. On je govorio o svim onim tehničkim aspektima popisa, zamkama koje su napravljene opet sa ciljem da se Bošnjaci zbune. Istakao je nekoliko suštinskih problema na samim popisnim obrascima, problem sa jednim dijelom pitanja pomoću kojih se pažnja pokušava skrenuti sa onih najbitnijih stvari, a to su pitanja nacionalnog izjašnjavanja, vjere i jezika. Predavač na tribini bio je i glavni imam MIZ Sanski Most, Husein ef. Kovačević. Po ko zna koji put, Husein efendija govori o ovoj temi i sigurno da time pokazuje svoje jasno opredjeljenje, volju i želju,da se popis okonča na najbolji način. Njegova prošlost, kao imama koji je hrabro branio BiH kao pripadnik ARBiH, 505. viteške krajiške brigade sigurno da daje težinu svemu onome što govori. Sinoć smo se ponovo prisjetili onih dana kada je Sanski Most oslobođen i kad je na ruševinama kamengradske džamije, klanjana prva džuma namaz. Predovodio ju je naš glavni imam, a za njim su klanjali hrabri vojnici naše Armije. Mladim ljudima je poručio da je u ovim danima njihova odgovornost najveća. “Ne smijemo dozvoliti da jedna naša kuća ostane ne popisana, da jedan naš čovjek koji je odavdje protjeran bude izbrisan sa liste onih koji žive u BiH. Naša omladina se u prestojećim danima mora mobilizirati, da tačno znamo da li naš brat, rođak, prijatelj, koji živi negdje drugo namjerava doći, da ukoliko to ne može, da svoje podatke proslijedi nekome itd.”, kazao je Husein ef. Kovačević. Naravno, na samom kraju se prisutnima obratio i Salko Zildžić, koji je za potrebe ove tribine došao iz svoje Tuzle. U proteklima danima je zaista jako puno putovao, od Sarajeva do Azerbejdžana, ali svejedno iskren nijet i volja su bili jači od sveg umora. Salko Zildžić je naš šampion, bio je prvak svijeta u kickboksu, vjernik je i Bošnjak. “Kada me pitate ko je Salko Zildžić, ja kažem da imam tri identiteta. Prvi je Salko Zildžić, to je ono što sam dobio od svojih roditelja. Drugi je da sam vjernik, musliman. Treći identitet je da sam Bošnjak!”, kazao je Zildžić. Prisjetili smo se njegovih mečeva, koji su uvijek bili specifični, simpatični i zbog kojih smo sa velikim entuzijazmom pratili našeg Salku. Danas je Salko muž, otac trojice malih Bošnjaka, zbog kojih upravo i daje sve od sebe da Bošnjaci spoznaju svoj identitet i da popis odrade dostojanstveno. Govorio je još o nekim prošlim vremenima kada nismo imali mogućnost koju imamo danas, o vijekovima u kojima smo bili uskraćeni za naše ponosno ime itd. Upozorio je sve prisutne također na određene stvari tehničke prirode, zamke, a koje su sigurno u funkciji našeg razjedinjavanja i zbunjivanja. Na kraju je iskazao svoje zadovoljstvo toplim prijemom Sanjana i obećao ponovni dolazak, ako Bog da nakon uspješno okončanog popisa.

Svi zajedno moramo biti svjesni bitnosti i važnosti predstojećeg popisa stanovništva u našoj domovini BiH, te ukazati na potrebu našeg većeg interesovanja i ozbiljnosti o ovom događaju, kako bi se spriječile zloupotrebe i manipulacije rezultata popisa.

Interesantno je na kraju kazati da su mladi iz SDA, poziv za večerašnju tribinu uputili na adrese i svih ostalih političkih partija, ali da se one još uvijek ne odlučuju uraditi bilo šta na ovom planu, pa čak ni prisustvovati jednoj ovakvoj tribini.

Asocijacija mladih SDA Sanski Most.

[print_gllr id=37071]

 

KOMENTARI