instant fap

Samo za zločine ne pitajte

Ovo pitanje otpada! Ovim je riječima moderator konferencije za novinare Fikreta Abdića, održane danas u zagrebačkom hotelu Palace, otpilio novinara koji je pitao: “Razumijem vašu želju da ne govorite o zločinima za koje ste osuđeni, ali zar nemate nikakav problem s tim da ste osuđeni i izdržali kaznu za ozbiljne ratne zločine, zašto očekujete da vas itko shvati ozbiljno nakon što se sve to dogodilo?”

A osim ovog incidenta i pitanja koja su na ovoj presici otpadala, gotovo pola sata od ukupno 45 minuta, koliko je trajala ova novinska konferencija, otpalo je na uvodno izlaganje samog Abdića. Kako bi utvrdili gradivo, novinarima je prethodno razdijeljen pisani materijal na 17 stranica u kojima Abdić piše “poštovanim novinarima” o onome što će im ispričati na presici plus materijal pod nazivom Aneks 3 prijedlogu za preuzimanje i obnovu Agrokomerca s potpisom Fikret Abdić s.r. datiran jula 2012.

Čija je imovina

Na konferenciji za novinare pojavio se s malim zakašnjenjem. Sjedeći ispred stilskog ogledala sa zlatnim okvirom, okupljenima je prvo otklonio dilemu “koja se odavno postavlja pred vas novinare”, a to je, kako je rekao, “čime će se Fikret Abdić baviti sada?” Dilemu je odmah otklonio podatkom da je prošlog tjedna postavljen za predsjednika Uprave nezaposlenih dioničara Agrokomerca, što je posao za koji je rekao da će raditi do daljnjega, te da će od rezultata koje će ostvariti na tom planu ovisiti njegove daljnje aktivnosti.

U nastavku podsjetio je na sadržaje aneksa 1 i 2 i došao do središnje teme: pitanja objekata i imovine koju je Agrokomerc izgradio na području današnje Hrvatske, odnosno kome ta imovina pripada. Kako bi “zajedno s dioničarima” javnosti razjasnio brojne aspekte ove kompleksne priče, zasuo je novinare miksom podataka iz proteklih 25 godina. Govorio je i povratu tih sredstava, te ustvrdio da BiH “mora prihvatiti činjenicu da su radnici i dioničari Agrokomerca uložili svoja sredstva u RH i da to pripada njima”.

Svoju motivaciju objasnio je riječima: “Moja glavna borba će biti usmjerena protiv bijede, nezaposlenosti i siromaštva”, što je planirao u danima “kada izađe iz zatvora” a ako slijedi tu borbu, kaže, “ja ne mogu bez Agrokomerca”. Veliki dio izlaganja iskoristio je na obrušavanje na Vladu Federacije Bosne i Hercegovine i pojedine visokopozicionirane bh. političare. Objašnjavajući u čije ime govori, kazao je da je nakon izlaska iz zatvora u 4 mjeseca kontaktirao 7.000 radnika i dioničara Agrokomerca, što mejlom, telefonom ili izravno, svaki tjedan imao je po jedan sastanak, a struktura Udruge koju vodi bazira se, kaže, na sekcijama dioničara po mjesnim zajednicama, uključujući i sekcije mladih pravnih nasljednika u međuvremenu preminulih radnika.

U ovom organiziranju bitno je da “svaki dioničar mora znati što mu pripada”. S ciljem realizacije projekta revitalizacije Agrokomerca organizira i mladu generaciju, a tvrdi kako ima i podršku 38.000 ljudi u dijaspori spremnih da ulože kapital. Viziju obnove firme koja seže sve do prekogranične suradnje i Bruxellesa Abdić je poslao u vidu pisama na čak 870 adresa, ali se požalio da mu iz institucija BiH nitko nije odgovorio, dok s hrvatskom Vladom još nije stigao razgovarati, ali ima namjeru.

Na novinarski upit o ograničenjima u kretanju, s obzirom na to da je kao osuđenik za ratni zločin sada na prijevremenoj uvjetnoj slobodi, odgovorio je da ima samo potrebu da se javi sudu. “I kažem, idem u Austriju, Sloveniju itd, a što se tiče drugih ograničenja da li ću ja moći nešto, to su izmišljotine koje ne pale”, rekao je Babo.

Godišnjica braka

Moderator presice podsjetio je da se Abdić sada pojavio u javnosti nakon 17 godina, a pošto je siguran da novinari imaju “na stotine pitanja”, najavio je već u roku od mjesec iduću presicu na istom mjestu, pa onda cijelu seriju konferencija za novinare na kojima će Abdić “iznijeti svoje viđenje događanja u proteklih skoro četvrt stoljeća od početka afere Agrokomerc 1987. pa sve do danas, uključivši i pitanja u vezi sa osudom za ratni zločin i sve sporne teme koje su ovih niz godina intrigirale javnost”.

Zbog medijske blokade i 11 godina u zatvoru zbog ratnih zločina, Babo nije, naravno, mogao javno nastupati, ali je sada sedmoj sili u Zagrebu poručio: “Imat ćete o čemu pisati”! Novinska konferencija bila je vremenski ograničena jer je Abdić jučer slavio godišnjicu braka pa je bio u žurbi, a završena je pozivom novinarima na kratko druženje uz kavicu i piće.

KOMENTARI