instant fap

Samohrana majka tužila školu: Autor četiri udžbenika godinama radi na određeno

Prilikom posljednjeg produženja ugovora morala je reagovati i Inspekcija rada • Kako bi joj se onemogućilo napredovanje, Vidović dobila zadovoljavajuću ocjenu iz radne discipline

Naida Vidović nastavnik je biologije u Osnovnoj školi “Nafija Sarajlić”. Ocjenjivana je sa – posebno se ističe, jer je autor i četiri udžbenika i tri priručnika koja su u upotrebi kada je riječ o ovoj oblasti.
Već šest godina na mjestu nastavnika biologije u ovoj školi niko nije primljen zastalno, jer je i žena koju je Naida naslijedila radila na ugovor. Tako se nastavnica biologije svake godine prijavljuje na konkurs, kako bi joj ugovor bio produžen, a posljednji put morala je reagovati i Inspekcija rada da bi uopšte ostala na poslu.

Zadovoljava

Kulminacija neslaganja sa upravom škole uslijedila je kada je Vidović ocijenjena iz radne discipline sa zadovoljava, kako bi joj ukupna ocjena bila smanjena, a kako kaže, time i onemogućen napredak u poslu. Obrazloženje je još apsurdnije, jer se napominje kako nije imala kašnjenja i da je sve u vezi sa nastavom obavljala uredno.

– Nastavno vijeće zatražilo je da se ta ocjena poništi. Na listićima su članovi Vijeća koji su bili protiv odluke o mojoj ocjeni
morali obrazložiti i zašto misle tako, a oni koji su bili za ocjenu nisu morali napisati ništa. Nakon toga Školski odbor je odbio moju žalbu bez obrazloženja o ocjeni, kaže Vidović, koja je od članova Školskog odbora tražila da im se obrati, ali joj to nikad nije dopušteno.

Obratila se za pomoć Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja, a ovih dana čeka presudu jer je tužila školu u kojoj radi. U dopisu Sindikatu navela je kako je svjesna toga da kao samohrana majka sutra može ostati bez posla, ali da je OŠ “Nafija Sarajlić” postala privatna svojina direktora Zijada Numića, također biologa. Uz to, pošto je rješenje o odbijanju žalbe od Školskog odbora dobila tek 19. oktobra, a sama sjednica ovog tijela održana 19 dana ranije, prekršen je rok od 15 dana za donošenje novog rješenja.

Pogrešna poruka

– Na zadnjoj sjednici Kantonalnog odbora Sindikata osuđen je odnos poslodavca prema zaposleniku u OŠ “Nafija Sarajlić”. Takvi nastavnici bi trebali vanredno napredovati, a oni se kažnjavaju, što je pogrešna poruka mladim kadrovima, da se trud i rad ne isplate. Školski odbor je u funkciji direktora i apsurdne su njegove odluke. Komisija koju smo formirali će preispitati procedure, ako zatreba, uključićemo i sud i inspekciju, jer je očigledno da ni direktor ni Školski odbor nisu ispoštovali odluku Nastavnog vijeća, kazao nam je predsjednik Sindikata Saudin Sivro, koji je pozvao predsjednika Školskog odbora OŠ “Nafija Sarajlić” Seada Softića da se u ime ovog tijela javno izvini nastavnici Vidović.

Direktor Numić nam je kazao kako će sud u ovom slučaju reći svoje.

KOMENTARI