instant fap

Samsung otvorio internet škole u Africi

Stari kontejneri za transport, pretvoreni u moderne učionice koje svu potrebnu energiju dobijaju od Sunca, pružaju djeci u nekim od najzabačenijih dijelova Afrike pristup edukaciji i inovacijama.

Samsungova inicijativa solarnih internet-škola donosi mobilne učionice pune raznih uređaja u zabačene gradove, kao što je to Phomolong u Južnoafričkoj Republici, u kojem živi između pet i deset hiljada stanovnika. Mobilne učionice su opremljene stolovima, kompjuterima koji rade na solarnu energiju, Samsung Galaxy tabletima i Wi-Fi kamerama, što znači da će djeca imati edukaciju ispunjenu tehnološkim inovacijama.

“To mi je dodatna motivacija. Imam potrebu da odrastem i da postanem nešto bolje tokom svog života i da pomognem drugima da postanu uspješni kako bi ljudi u Južnoafričkoj Republici i ostatku Afrike imali bolji život”, rekla je Lefa, učenica osnovne škole u Phomolongu.

Za nju ove kompjuterske laboratorije predstavljaju mogućnost da nauči sve ono što je oduvijek željela naučiti.

U svakoj od učionica ima mjesta za 21 učenika koji će imati priliku da uče i da koriste kompjutere. Mnogima je ovo prvi susret sa ovom tehnologijom. Samsung će sarađivati sa lokalnim učiteljima, školskim administracijama i menadžmentom tokom ovog projekta integracije internet-škola u lokalne zajednice.

Tokom prve faze programa učionice će biti raspoređene u pet afričkih zemalja – Južnoafričkoj Republici, Keniji, Nigeriji, Senegalu i Sudanu. Projekt će tokom narednih godina biti znatno proširen. Samsung se nada da će do 2015. godine uspjeti ovim projektom pokriti oko 2,5 miliona učenika u Africi.

KOMENTARI