Sana i pritoke poribljene “kraljicom riba”

HomeVijestiBiH

Sana i pritoke poribljene “kraljicom riba”

Stari grad na meti vandala, polomljene klupe, stolovi i ograda

portsko ribolovno društvo “Ključ” iz istoimenog grada obavilo je ovog vikenda poribljavanje rijeke Sane i njenih pritoka s 10.000 komada mlađi potočne pastrmke.

Radi se o redovnim aktivnostima koje provode ključki ribolovci, a zanimljivo je kako je akcija realizovana donacijom Elvisa Risovića, Ključanina koji je član ovoga društva i zaljubljenik u ribolov. Riblja mlađ je puštena u rijeke Sanu i Sanicu na više lokacija, a treba istaći kako je trenutno na snazi lovostaj na pomenutu riblju vrstu, koji će trajati sve do početka marta.

Potočna pastrmka je posljednjih decenija zbog prekomjernog izlovljavanja i zagađenosti rijeka postala ugrožena vrsta, ali se zadnjih godina, kroz poribljavanje, revitalizuje njena brojnost. Ova riba je poznata po tome što može opstati samo u čistim i nezagađenim vodotocima, a među ribolovcima slovi kao “kraljica riba”.

Inače, treba istaći kako je SRD “Ključ“ početkom ove godine ostao bez prava ribolovnog gazdovanja nad Sanom i njenim pritokama, kojeg  im je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK oduzelo i dodijelilo privatnom licu.

Ipak, u ovom društvu su tada započeli pravnu bitku, koju su i dobili prije dva mjeseca, pa im je pomenuto pravo ponovo vraćeno.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0