instant fap

Sana u stalnom porastu

Sana u stalnom porastu

Vodostaj rijeke Sane se u proteklih 24 sata nalazi u konstantnom rastu, a jutros u osam sati iznosio je 350 centimetara, potvrdili su u općinskoj službi Civilne zaštite Sanski Most.

Prema riječima načelnika ove službe, Saida Ramića, zabrinjava činjenica da je vodostaj u odnosu na jučerašnje stanje porastao za oko 1,5 metara i da ima dalju tendenciju rasta. „Prema informacijama koje dobijamo iz Ključa, vodostaj Sane se tamo nalazi u porastu, a zabrinjava i rast nivoa Sanice, najznačajnije pritoke rijeke Sane. Također, zabrinjavajuće su i prognoze o nastavku kišnih padavina.“, rekao je Ramić. On je potvrdio da se stanje prati, te da vodostaji ostalih rijeka u Sanskom Mostu za sada nisu u velikom porastu. Ramić nije mogao prognozirati dalji razvoj situacije što će, kako je istakao, zavisiti od vremenskih prilika i količine padavina. Također, trenutno nisu prisutni u većoj mjeri problemi s podzemnim vodama koje su pričinile velike probleme mještanima nekoliko sanskih naselja. U drugim dijelovima zemlja kiša koja ne prestaje padati uzrokovala je nezapamćene poplave. Najteža situacija je na području Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, ali poplavama su pogođeni i kantoni Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski, kao i pojedini dijelovi Republike Srpske.

1939427_864583510222813_8866598793123865595_n


Vodostaji rijeka u stalnom su porastu, a prognoze meteorologa nisu nimalo utješne. Padavine će potrajati sve do vikenda, zbog čega je uključen narandžasti meteoalarm. Narandžastim alarmom upozorava se na obilne padavine, a Federalni hidrometeorološki zavod naročito upozorava na padavine u centralnim i sjeveroistočnim područjima zemlje.Da je situacija alarmantna pokazuje i NASA-ina fotografija iz svemira na kojoj se vidi kako se kišni oblak nadvio nad cijelom Evropom. Podsjetimo, u nekoliko opština u BiH proglašeno je stanje prirodne nepogode, a nekoliko hiljada domaćinstava širom BiH ostalo je bez električne energije.U pogođenim područjima ekipe civilne zaštite su na terenu, a stanovništvo se evakuira.

KOMENTARI