Sanacija divljih deponija

HomeLokalne temeSanski Most

Sanacija divljih deponija

Pojačana inspekcija za praznike, kazne za neprijavljivanje prometa do 20.000 KM

Općinska služba za inpekcijske poslove u kontinuitetu sprovodi aktivnosti na evidentiranju i sanaciji divljih deponija na području općine Sanski Most, kao i kažnjavanju nesavjesnih građana koji odlažu smeće u prirodu, te na taj način zagađuju okoliš i doprinose stvaranju nelegalnih odlagališta otpada.

Kako nas je upoznao Elvis Pašić, šef službe za inspekcijske poslove, na području općine Sanski Most u posljednje vrijeme evidentirano je 14 većih divljih deponija na različitim lokacijama, međutim zbog postojanja i određenog broja manjih deponija, njihov broj je zasigurno mnogo veći. Općinska služba je napravila plan i program sanacije deponija i krenula je u njegovu realizaciju, a samo u ovoj godini sanirano je 7 divljih deponija.

Problem stvaranja divljih deponija prvenstveno leži u nesavjesnim građanima koji svoj otpad odlažu na takva mjesta. Prema podacima JKP „Sana“, oko 4000 fizičkih lica nemaju sklopljen ugovor o odvozu smeća, zbog čega je općinska inspekcija zajedno sa komunalnim preduzećem intezivirala aktivnosti na sklapanju što većeg broja ugovora, kako bi se riješio problem stvaranja novih divljih deponija.

Zahvaljujući ovim aktivnostima u zadnje vrijeme sklopljeno je oko 300 novih ugovora. Ono što je sada najvažnije jest kontinuirano i svim raspoloživim sredstvima raditi na podizanju svijesti naših sugrađana da otpad odlažu na za to predviđena mjesta, kao i da svako nepropisno odlaganje otpada prijave komunalnim redarima.

Komunalna inspekcija i komunalni redari će vršiti stalni nadzor saniranih deponija, te evidentirati i sankcionirati sve one koji nepropisno odlažu otpad.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0