instant fap

Sanjani njeguju uspomenu na Srebrenički genocid

Sanjani njeguju uspomenu na Srebrenički genocid

Dan genocida u Srebrenici, 11. juli, danas je obilježen i u Sanskom Mostu okupljanjem ispred spomen obilježja Srebrenički cvijet“ koje je prije dvije godine izgrađeno u parku ispred zgrade općinske administracije.

Organizator ovog okupljanja bilo je Udruženje logoraša Općine Sanski Most, a ovom prilikom rečeno je kako sjećanje na Srebrenicu treba da ima najveći mogući značaj u kolektivnom pamćenju Bosanaca i Hercegovaca. Također, istaknuto je kako je Srebrenica najveći grad stradalnik u agresiji na našu zemlju, mjesto gdje je ubijeno preko osam hiljada žrtava, ali ne i jedini u kojem je počinjen genocid.

O tome svjedoče i imena ostalih gradova na pomenutom spomen obilježju: Prijedora, Zvornika, Vlasenice, Bratunca, Ključa i Sanskog Mosta u kojem je, tokom agresije i okupacije, ubijeno oko 800 nedužnih građana. Prisutnima su se na ovom mjestu obratili glavni sanski imam Mirza ef. Žerić i predsjednik Udruženja logoraša, Osman Talić.

Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović, rekao je kako je prenošenje istine o srebreničkom genocidu zadatak ove i budućih generacija.

Prisutne delegacije su potom položile cvijeće na spomen obilježje te je učenem fatihe odata počast svim nedužnim žrtvama i onima koji su utkali svoje živote u temelje i očuvanje Bosne i Hercegovine.

U Udruženju logoraša su istakli kako će okupljanjima i sjećanjima na 11. juli nastaviti i u narednim godinama, kako bi ovaj događaj u Sanskom Mostu zadobio još veći značaj.

KOMENTARI