instant fap

Sanjani poklanjaju rukotvorine porodice Kazić

Sanjani poklanjaju rukotvorine porodice Kazić

Porodica Irfana Kazića iz Sanskog Mosta bavi se rukotvorinama, koje predstavljaju prava mala umjetnička djela. Motive bh. gradova, znamenitosti i kulturno-historijskog nasljeđa prodaju na lokalnoj pijaci unapređujući kućni budžet

Idiličnu tišinu starog Sanskog sokaka razbija lupkanje čekića i zujanje mašinice. Zvukovi dopiru iz višestruko nagrađivanog dvorišta živopisne kuće sa malim vrtom prepunim fontanica i drvenih skulptura, gdje ni roštilj nije običan.

Porodica Kazić tu vještim rukama stvara suvenire koje Sanjani često poklanjaju. Ifan je samouki likovnjak koji se bavi sa više tehnika. Za umjetnost se počeo zanimati još od malih nogu.

– Prva je bila skulptura, poslije je došao dubarez, odnosno rezbarenje, pa bakrorez, pa ikebane, da bi iza tih tehnika bavio se grnčarijom do iza rata, kaže Irfan Kazić.

 Irfan s ponosom gleda na svoje kćerke. Njima je prenio ljubav prema umjetnosti i zanatske vještine da sebi mogu osigurati džeparac, ali i pridonijeti budžetu porodice Kazić.

– Od malih nogu gledala sam kako otac radi i to me dosta interesovalo. On mi je za početak dao mali format da radim u bakru, a nakon toga velike formate bakra. Nakon što sam usavršila taj rad, radila sam na velikom formatu, priča Irfanova kćerka  Sanela.

– Rad na staklu sam naslijedila od oca. Više iz radoznalosti, uvijek me zanimalo šta to moj otac tamo radi odoh i ja da vidim. Po završetku studija imam više slobodnog vremena i umjesto da ga trošim po kafićima, šetnjama, ja sam se fokusirala da nešto radim, da neku uspomenu imam, a samim tim doprinosim i svojoj kući svome ocu da nešto zaradimo, dodaje kćerka Irfana.

Supruga, majka i domaćica, stub je svake kuće. Kada vrijedne ruke Raze završe kućanske poslove i ona svoju umjetničku crtu prikaže iglom i koncem. Plenju i vezu naučila ju je njena majka. Ona i Irfan ističu da se od vlastitog rada može dobro živjeti.

– Kućni džeparac se nadopunjuje samo radom i svako može sebi priuštiti na bilo koji način, dali od poljoprivrede bilo ćega – radom. Ali većina nas se svodi na jednu anegdotu – ništa se ne isplati. Za mene se ne isplati mlaćenje prazne slame i priče, zaključuje Irfan.

Porodica Kazić pokazuje kako su vlastiti rad, kreativnost i samoinicijativa recept za ostanak i opstanak.

KOMENTARI