instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Sanjani u pohodu na Vlašić

Sanjani u pohodu na Vlašić

Povodom obilježavanja godišnjice čuvene Vlašićke operacije, u Travniku je proteklog vikenda organizovan veliki planinarski pohod na ovu planinu.

Nakon časa historije o velikom podvigu pripadnika Armije Republike BiH i oslobodilačkom pohodu na Vlašić prisutnim planinarima obratio se i načelnik Općine Travnik. Učesnici pohoda položili su cvijeće poginulim borcima iz rata 1992-1995 ispred šehidskog turbeta, te poginulim borcima NOR-a 1941.–1945. godine na spomen-kosturnici.

Sudjelovali su brojni planinari iz više planinarskih društava iz cijele Bosne i Hercegovine, a pohod je održan pod nazivom „Tragom oslobodilaca – Vlašić“.

U sklopu ovog pohoda sudjelovali su i članovi Kluba ekstremnih sportova ” Condor“ , PED Kanjon i SPD Mulež iz Sanskog Mosta.

Ovdje se odigrala se jedna od najznačajnijih i najvećih operacija Armije Republike BiH. Tog 20. marta 1995. godine borci Sedmog korpusa su na čelu sa legendarnim komandantom generalom Mehmedom Alagićem, uspjeli ovladati planinom Vlašić oslobodivši stotinu novih kvadratnih kilometara.

U operaciji su učestvovale i jedinice Trećeg korpusa, te Gardijska brigada. Taj dan se na najvišem vrhu planine Vlašić, na radio—relejnom čvorištu na Opaljeniku, zavihorila zastava sa ljiljanima promjera 30 sa 20 metara što je simolično označilo da je „kapa Bosne“ slobodna.

KOMENTARI