instant fap

Sanjanin Ajdin Burnić na naučnom kampu mladih fizičara

Sanjanin Ajdin Burnić na naučnom kampu mladih fizičara

Naš portal veoma rado bilježi uspjehe naših mladih Sanjanki i Sanjana, pogotovo one naučne. Sa zadovoljstvom tako prenosimo i akademske uspjehe našeg Ajdina Burnića, apsolventa na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Iako još na I ciklusu studija, ove godine je kao apsolvent bio predstavnik svoga Fakulteta na renomiranom Frankfurtskom univerzitetu, u sklopu naučnog istraživanja iz oblasti eksperimentalne fizike.

Ovih dana je Sarajevski univerzitet, sa još samo jednim studentom, predstavljao na Ljetnom naučnom kampu koji se nekoliko dana održavao u Tuzli i Neumu. Naime, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli zajedno sa Johann Wolfgang Goethe Universitaet Frankfurt organizovao je simpozij za nastavnike i studente iz Bosne i Hercegovine i regije, pod nazivom “Connect 2.0”.

Na istom su učešće uzeli studenti iz Tuzle, B. Luke, Mostara, Novog Sada i Zagreba. Simpozij “Connect 2.0” je pokrenut je od strane naučnika iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji su aktivni u području teorijske/matematičke fizike i eksperimentalne/primijenjene fizike. Glavni cilj Simpozija je okupljanje mlađih istraživača te poticanje međusobne diskusije kako bi se došlo do određenih zaključaka koji bi unaprijedili razvoj civilnog društva.

U vremenu sveopće devalvacije nauke, truda i znanja, kada ovakvi uspjesi prolaze nezapaženo, zabilježismo ove retke kao vid priznanja i čestitku našem Ajdinu, ali i kao poticaj drugima da krenu putem traženja znanja, bez obzira što početak tog puta nekad možda jeste gorak, što mu je staza nekad trnovita – plodovi tog puta su sigurno slatki. Stari Latini bi rekli: “Preko trnja do zvijezda.”

KOMENTARI