Sanjanin Sanel Kaltak biciklom na Everestu

Homeinmedia danas

Sanjanin Sanel Kaltak biciklom na Everestu

Handanović kao kapiten predvodi Inter u novoj sezoni

Sanel Kaltak, rođeni Sanjanin koji boravi i radi u Italiji, ostvario je nesvakidašnji uspjeh.

Ovaj uzorni sportista postao prvi Bosanac koji je biciklom ostvario uspon na Everest od 9.322 nadmorske visine. Zato mu je trebalo dugih 18 sati i prešao je čak 245 kilolometa, a ovaj vrhunski rezultat je upisan u Red Bull Everesting natjecanje u kojem se nalaze i drugi extra sportisti. O kakvom se teškom poduhvatu radi govori i podatak da je tokom duge i izuzetno naporne vožnje na brdskom biciklu izgubio preko 9.000 kalorija i 3 kg.

Sanel je rođen 12.05.1979. godine u sanskom naselju Pobriježje, a od 1991. godine boravi u Italiji, u gradu Agordo. Tu i počinje njegova priča vezana za biciklizam kada je položio za trenera plivanja i trenera za brdsko biciklo MTB, a sa ciljem da u ovim spotovima podučava sina Alana.

Rad, trud i dosta prolivenog znoja na treninzima su se isplatili i Alan je prije tri godine pobijedio u Italijanskom prvenstvu u MTB-u koje je održano kod grada Torino. Treba istaći, da šesnaestogodišnji Alan iza sebe ima uspješnu sportsku karijeru, ostvario je velike rezultate i njegove vitrine krase 62 osvojena pehara u skijanju i utrkama bicikla.

Tako se i kod Sanela rađa ideja da ostvari nešto veliko i donosi odluku da učestvuje u teškoj egzibiciji, da u samostalnoj utrci biciklom dostigne uspon Everesta, odnosno najveće stijene na svijetu od 8.848 m nadmorske visine.

„ Svi su govorili da je nemoguće, ali oni nisu znali da je Bosanac jak u duši i u glavi i da može dostići to“, kaže Sanel koji je nakon dvosedmičnih priprema dosanjao svoj san i 14. augusta 2020. godine u 4 sata ujutro kreće na svoj veliki poduhvat na italijanskim Alpama.

Ta disciplina se naziva Everesting što znači da jedan atleta mora dostići visinu Everesta na jednoj strani i koju mora ponoviti više puta da bi dostigao visinu Everesta. Sanel je odabrao jedan uspon koji je ponovio 29 puta . Do 12 sati je dostigao 5000 m i tad se vrijeme pogoršalo, počela je padati jaka i hladana kiša. „ Ja sam se uporno penjao 18 sati neprekidno na suncu, kišu i vjetru.

Kad sam dostigao 8.848 m uspona, nisam se htio zaustaviti tako da sam oborio Zid od 9.000 m nadmorske visine i stao sam na 9.322 m u 10 sati naveče. Od 4 sata ujutro samo sam stajo svako 3 do 4 sata da nešto pojedem, što mi je bila pripremila moja majka Naila i otac Mirsad koji su taj dan bili uz mene.

Prešao sam 245 kilometara i izgubio preko 9000 kalorija i 3kg, ali sam dostigao i prešao visinu Everesta za koji su mnogi rekli da nije moguće. Ali za Bosansko srce sve je moguće kad vjeruješ sam u sebe“ kaže Sanel. Mi na kraju Sanelu samo možemo čestitati na ostvarenom velikom rezultatu i svakako poželjeti puno sportske sreće i u narednim utrkama i poduhvatima.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0