Sanjanin Sanel Kaltak osvojio opasni vrh na Alpama: Jedan pogrešan korak mogao biti koban

Homeinmedia danas

Sanjanin Sanel Kaltak osvojio opasni vrh na Alpama: Jedan pogrešan korak mogao biti koban

Najpopularnije mjesto u BiH gdje svi dolaze “okinuti” fotku

Sanjanin Sanel Kaltak, koji već godinama živi i radi u Italiji, već dugo se bavi ekstremnim sportovima, a nedavno se s prijateljem Italijanom popeo na opasni vrh San Sebastiano u italijanskim Alpima.

Kaltak kaže kako se radi o planinskom vrhu koji, zbog konfiguracije i uslova koji vladaju na njemu, važi za jedno od opasnijih mjesta za alpinizam.

Dodaje kako je dosta vremena utrošio da se adekvatno pripremi za uspon, s obzirom na to da je na tom području bilo palo preko sedam metara snijega.

“San Sebastiano je poznat po strmovitoj konfiguraciji i čestim lavinama, što dodatno otežava alpinistima pohod na planinski vrh visok oko 3.000 metara. Sam uspon je trajao oko pet sati i staza je bila takva da nije dopuštala greške. Jedan pogrešan korak mogao je biti koban i smrtonosan. Spust je bio mnogo lakši, a veći dio puta prešli smo na skijama”, kaže Kaltak. Prema njegovim riječima, u proteklom periodu pohodio je veliki broj planinskih vrhova na Alpima, a osim alpinizma, njegove ljubavi su biciklizam i plivanje. Prije dvije godine ostvario je pravi sportski podvig u biciklizmu upisavši se na listu biciklista koji su osvojili Everest. U tom trenutku, bio je među svega deset biciklista u ovoj zemlji koji su ostvarili takav podvig.

Riječ je u stvari o biciklističkoj disciplini nazvanoj everesting, koja podrazumijeva neprestanu vožnju istim usponom gore i dolje, sve dok takmičar ne pređe razdaljinu koja odgovara visini od 8.848 metara, koliko je visok najviši planinski vrh na svijetu.

Kaltak kaže kako je za ostvarenje svog nesvakidašnjeg podviga odabrao jednu strmu planinsku stazu u blizini grada Agordo, gdje trenutno živi, a kako bi postigao željeni rezultat neprestano je vozio punih 18 sati, te ukupno 29 puta ponovio isti uspon.

Dodaje kako se nije zaustavio kada je dostigao visinu uspona Everesta, već je nastavio dalje, pa njegov konačni rezultat iznosi 9.322 metra. Također, Kaltak je certificirani instruktor plivanja i redovan je učesnik plivačkih maratona koji se održavaju u Italiji.

Ovaj 42-godišnjak kaže kako je u Italiju otišao za vrijeme rata u BiH, skupa s roditeljima kao izbjeglica, te da je ljubav prema ekstremnim sportovima prenio i na sina Alena, koji je prije nekoliko godine, u mlađim kategorijama, postao prvak Italije u prvenstvu brdskog biciklizma koje je održano u blizini Torina.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0