instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Sanjanin u zbirci starih predmeta ima i telefon star sedam decenija

Sanjanin u zbirci starih predmeta ima i telefon star sedam decenija

Penzionerske dane Šefik Vojniković (70) iz Starog Majdana, kod Sanskog Mosta, prekraćuje prikupljanjem starih predmeta.

“Kad sam sve ovo započeo, ljudi su mi sami donosili stare predmete koje su čuvali ili ih namjeravali baciti jer im više nisu trebali. Potom sam obilazio susjedna sela i od njihovih mještana sakupljao starine. Sada je sve to izloženo na jednom mjestu”, kaže Vojniković. Dodaje da je sakupljene predmete brižljivo čistio i popravljao, nastojeći im vratiti nekadašnji sjaj i funkcionalnost.

U njegovoj zbirci nalaze se stare alatke koje su u prošlosti korištene u obližnjim rudarskim oknima, nadaleko poznata grnčarija iz susjednog sela Demiševci, poljoprivredne alatke, drveni plugovi, konjska kola i mnogi drugi predmeti. Vojniković s ponosom pokazuje glomazni telefonski aparat i kaže da se radi o aparatu starom više od 70 godina, a ono što je zanimljivo jeste da je ispravan i vlasnik ga upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji. Kaže da se u posljednje vrijeme pročulo za njegovu zbirku i da ga posjećuju brojni radoznalci.

“Pregledaju sve s velikom pažnjom. Često mi kažu da tu ima predmeta kojih se ne bi postidio ni neki veliki muzej”, s ponosom ističe Vojniković. Dodaje da će istorijske predmete nastaviti prikupljati sve dok je živ, a jedna od njegovih želja je da ima vlastiti muzej. Njegova zbirka biće izložena u objektu koji je već počeo graditi, a koji bi trebalo da bude završen iduće godine

KOMENTARI