Sanjanin velikog srca

HomeUncategorized

Sanjanin velikog srca

Sedmogodišnja Sirijka o putu preko Mediterana

Zilhad Suljanović, Sanjanin koji duže od dvije i po decenije živi u Austriji, održao je lekciju iz humanosti cijelom svijetu, a najviše onima koji u svojim zemljama brutalno dočekuju sirijske izbjeglice i bez imalo milosti i empatije otežavaju im ionako težak položaj u kojem su se našli.

Nije Suljanović o humanosti učio ni u kakvim školama niti se ljudskost može naštrebati, nego je to više, kako je i sam priznao, stvar srca i duše. A njegovo je tražilo da pomogne ljudima u nevolji.

Koliko srce ima ovaj Sanjanin, pokazuje to što je kao najrođenije zbrinuo 50 Sirijaca. I to ne na dan-dva ili mjesec, nego je spreman da im dugoročno pomogne u tuđoj zemlji i daleko od njihovih domova.

Mora se priznati da su Suljanoviću u njegovoj humanoj misiji da osigura sve ono što je potrebno izbjeglicama pomogli i mnogi drugi Bosanci i Austrijanci iz njegove okoline.

Činjenica je da je srce ovog čovjeka „povelo kolo dobročinstva“ i potaknulo i mnoge druge da pomognu ljudima koji žele samo mir i sigurnost za sebe i svoju djecu.

Vođen samo iskrenom namjerom i sjećanjem da su prije dvadesetak godina njegovi najmiliji bili u sličnoj situaciji bježeći pred strahotama agresije na BiH, Suljanović je svojim činom dokazao i da od zaborava čuva zlo s kojim svi u BiH bili suočeni i da pamti šta znači prijateljska ruka u nevolji. A on je svoje obje baš ispružio. Na ponos i sreću svih Bosanaca i Hercegovaca. I cijelog čovječanstva.

Zilhad Suljanović rođen je u Sanskom Mostu. U Austriji živi od 1989. godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0