instant fap

Sanjanka osvojila Musalu

Rilska planina se nalazi oko 100 km udaljena od Sofije u jugozapadnoj Bugarskoj. Najviši vrh planine je 2925 m. visoka Musala, ostali veći vrhovi su: Dimitrov (2902 m), Malovica (2730 m), Rilec (2715 m) i Belmeken (2627 m).

Planina Rila prostire se na površini od 2,629 km², od toga se na površini od 81 000 hektara prostire Nacionalni park Rila. Rilska planina je geološki sastavljena od granitnih i gnajsnih metamorfnih stijena i paleozoiskih škriljaca prije 250,000,000 godina. Njen alpski reljef formiran je za pleistocentske glacijacije, tako da Rila ima preko 150 ledenjačkih jezera. Ona leže na visini od 2.100 do 2.500 m., najviše jezero leži na 2.709 m. ispod vrha Musala. Padine Rile su izvor najvećih bugarskih rijeka: Marice, Iskara, Strume, Meste i Rilske reke. Rilska planina ima bogat šumski pokrov, koji se prostire do nadmorske visine od 2100 m. Doline su plodne i obrađene poljoprivrednim usjevima. Planina je stanište brojnnih divljih životinja; medveda, divljih svinja, risova, koza, vukova, jelena, sokola i orlova. Planina je bogata mineralima i termalnim izvorima, vadi se olovo i cink. Najtopliji termalni izvor od 102°C koristi se za termalno kupalište Sapareva Banja (blizu Ćustendila). Na zapadnim obroncima planine nalazi se poznati Rilski manastir iz 10.stoljeća. Rila je popularno turističko odredište, na kojem se nalaze brojni planinski domovi i hoteli. Na južnim padinama planine nalaze se poznati bugarski skijaški centri Bansko i Razlog. Planinarstvo u Bosni i Hercegovini baštini svijetle trenutke tradicije svih oblika planinarstva od daleke 1892. godine. U duhu proslave 120 godina organiziranog planinarstva 152 planinara iz 36 društava članica Saveza iz cijele Bosne i Hercegovina su krenula put Bugarske na najmasovniji uspon bh. planinara na Musalu (2925 m), najviši vrh Bugarske i regije Jugoisatočne Europe.

U jednom danu, u jednom satu uspon je uspješno krunisan izlaskom na vrh za 132 planinara, a među njima i članica PED “KANJON” Meliha Sawanda, kojoj od srca čestitamo :)….

Put i sam uspon je protekao bez poteškoća i povreda. Ovo je najmasovniji uspon bh. planinara na neku od planina van naše države, a ujedno je jedan od najmasovnijih uspona ikada izveden na Musali. Najmlađi učesnik koje je izašao na vrh je Dženita Pećanac sa 13 godina, a najstariji, Zejto Ećo, 71 godina. Najmasovnija grupa iz jednog društva, njih 20 planinara, na vrhu su bili iz PD ” Velika Kladuša ”. Organizatori uspona su rekli da su svi učesnici zaslužili pohvalu, te da su učestvovali u nečem što je povjesno i da će se pamtiti. Naravno i oni koji nisu uspjeli završiti uspon zaslužuju pohvalu na hrabrosti i želji da pokušaju da izađu na vrh. Planinarski savez nastavlja sa daljnjim aktivnostima. Naime, za period 21.-22. septembar Savez organizira centralnu proslavu 120 godina organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovinu najmasovnijim usponim bh. planinara na najviši vrh Bosne i Hercegovine-Maglić 2386 m.

KOMENTARI