Sanjanka zastupnica Švedske u Europskom parlamentu

HomeUncategorized

Sanjanka zastupnica Švedske u Europskom parlamentu

VIDEO: Sanjanka

Amna Ibrišagić iz Sanskog Mosta, napravila je zavidnu i vrtoglavu političku karijeru u Švedskoj i Europi. Osim što je visokopozicionirana u vladajućoj švedskoj političkoj stranci Moderata, koja se predstavlja kao konzervativno-liberalna stranka, ova Sanjanka je bila i zastupnica Švedske u Europskom parlamentu.

U Švedsku je, kako piše San, došla kada je u BiH 1992. godine počeo rat i jedno vrijeme je provela u izbjegličkom centru u Luleu. Brzo se nametnula, pa je dobila posao u Gospodarskoj komori tog grada, a zatim je zaplivala političkim vodama. Zapazio je Carl Bildt, nekadašnji visoki predstavnik u BiH i aktualni ministar vanjskih poslova Švedske i ubrzo je postala osoba od njegovog posebnog povjerenja. Već 1998. postaje zastupnik Parlamenta Švedske, sada je i zastupnik Švedske u Europskom parlamentu. Ona je  prevela Biltovu knjigu „Misija mira” na jezike država nastalih rapadom bivše Jugoslavije.

U međuvremenu je Amna Ibrišagić promijenila svoje ime u Anna. Kako je do toga došlo i zašto je to uradila, nikada nije objasnila, piše list.

– Ja i dalje tvrdim da BiH, odnosno cijeli zapadni Balkan ima svoje mjesto u EU, ali je za to potrebno ispuniti uvjete. Javnosti u BiH mora biti jasno da BiH ne može dalje bez ispunjavanja uvjeta. Europa ne priznaje želje i nade da će se bez obzira što posao nije urađen, vrata otvoriti. Nikakvih brzih puteva prema EU nema – izjavila je Anna Ibrišagić za portal OHR-a i dodala:

– U BiH se smatra da onaj tko je na vrhu ima svu vlast. Meni je jedan zastupnik Parlamenta BiH kazao da će biti smijenjen ako ne uradi kako mu kaže lider njegove stranke. Ja sam mu odgovorila da lider stranke na dan izbora ima jedan glas, a birača je na milijune. Birači su ti koji imaju vlast. Kontakti između birača i onih koji su izabrani moraju biti svakodnevni i to je lekcija koju sam naučila kada sam se u Švedskoj počela baviti politikom, kazala je.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0