instant fap

“Sankcije Iranu su neophodne, i to brzo”

Predstavnice Evropske unije, Velika Britanija, Francuska i Njemačka u petak su zatražile da se Iranu nametnu nove sankcije zbog njegovog nuklearnog programa, a Izrael i dalje prijeti vojnom akcijom.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle rekao je kako činjenica da Iran nije ispunio zahtjeve međunarodne zajednice i smanjio svoje nuklearne potencijale, znači da će se za nekoliko sedmica razgovarati o novim sankcijama.

“Sankcije su neophodne, i to brzo. Ne vidim s iranske strane volju za konstruktivnim razgovorima”, rekao je Westerwelle, koji je na sastanku EU-ovih ministara vanjskih poslova na Kipru.

Francuski ministar Lauren Fabius rekao je da diplomatija trenutno ne ostvaruje napredak.

“Idućih ćemo dana razgovarati o pojedinostima jačanja sankcija”, dodao je. Prema njegovim riječima, nove bi se mjere mogle odnositi na finansije, trgovinu i naftni sektor.

Britanski ministar William Hague također smatra da su nove sankcije potrebne, ali on i Westerwelle nisu htjeli govoriti o meti tih sankcija.

EU je najnovije sankcije Iranu uveo u julu, kad je zabranjen uvoz nafte iz Irana. I Sjedinjene Države primjenjuju žestok diplomatski pritisak širom svijeta, ne bi li tako izolovale iransku privredu.

(Hina)

KOMENTARI