instant fap

Sanska pijaca nudi raznovrsno voće i povrće za zimnicu

Sanska pijaca nudi raznovrsno voće i povrće za zimnicu

Budući da je vrijeme pripreme zimnice, tezge na sanskoj pijaci ovih dana su bile značajno snabdjevene voćem i popvrćem. I pored toga pijačni trgovci kažu da je potražnja značajno smanjena iako su cijene relativno prihvatljive.

Moderan način života, paćen brzim ritmom i velikim brojem obaveza, te mogućnost da se u sred zime u supermarketima nabavi svježe voće i povrće iz dalekih  krajeva, pomalo su istisnuli tradicionalno pripremanje zimnice. Ipak, veliki broj naših sugrađana i ove će godine pripremati zimnicu.

Neki su dobar dio zimnice već napravili, a drugi će za to iskoristiti preostale lijepe dane. Obzirom da je srijeda u Sanskom Mostu pijačni dan, današnja ponuda voća i povrća neophodnog za pripremenje zimnice na sanskoj pijaci dosta je bogata i raznovrsna, a po ocjeni mnogih kupaca ni cijene nisu previsoke.

Kilogram mrkve kreće se od jednu i po do dvije marke, paprika jednu do jednu i po, cijena paradajza je jedna a negdje i dvije marke, cijena crvenog luka i krastavca iznosi jednu marku po kilogramu, a kupusa 70 feninga. U pijačnoj ponudi voća izdvaja se jabuka čija je cijena jedna do jednu i po marku po kilogramu.

Mada je pijačna ponuda na našoj pijaci zadovoljavajuća, sam proces  pripremanja zimnice nije nimalo lak ni jeftin posao. Ipak je isplativ jer u hladnim zimskim danima sve će biti znatno skuplje i sigurno ne tako ukusno kao salate, džemovi, sokovi, kompoti i turšije koje smo sami pripremili.

Iako se sve domaćice prilikom pripreme zimnice oslanjaju na tradicionalne recepte koji mogu biti različiti, za pravljenje zimnice uvijek važi isto pravilo prema kojem je za njezinu pripremu neophodno obezbijediti svježe voće i povrće, prikladne staklenke, ocat, so, šećer, ulje i poneki začin, slobodno vrijeme da se sve pripremi, i adekvatna ostava gdje se zimnica odlaže. Na kraju umor brzo zamijeni zadovoljstvo šarenila boja, okusa i mirisa u kojima ćemo još više uživati u zimskom periodu.

KOMENTARI