instant fap

Sanski Most postaje zanimljiva destinacija za planinare

Sanski Most postaje zanimljiva destinacija za planinare

Odlazak u planine je sve češći način iskorištavanja slobodnog vikenda i zaborav na stresnu svakodnevnicu. Planine na prvi pogled mogu biti zastrašujuće i sama pomisao na odlazak u nepoznati divlji kraj vam stvara tjeskobu, ali jednom kada krenete, planine će sigurno postati vaš novi najbolji prijatelj. U ovom članku donosimo vam savjete kako krenuti sa planinarenjem, kuda otići i što zapamtiti da vam prvi planinarski izlet ostane u nezaboravnom sjećanju.

Možda se pitate da li je planinarenje za vas ako vam se brdo pitanja mota po glavi i smišljate najgore moguće scenarije što bi vam se moglo dogoditi. Olakšat ćemo vam i reći da je doza straha u planini prijeko potrebna jer strah donosi oprez, a dobra planinarska izjava kaže – opreza u planini nikada dosta! U planinarenje se ne treba upuštati olako i prije svake ture treba se dobro pripremiti kako bi se izbjegla moguća nesreća.

Provjera prognoze nužan je dio planiranja svake planinarske ture. Druga poznata izjava koju čete ćuti od mnogih planinara je – nema loše prognoze, samo loše opreme! Ima u tome i istine, a kako biste ponijeli dobru opremu, uvijek morate znati prognozu. Važno je znati da po kiši teren postane puno zahtjevniji, a nezgode se događaju puno češće. Ako se odlučite za zimski uspon, oprema koju morate ponijeti se uvelike razlikuje od proljetnog uspona. Također će i sama tura trajati mnogo duže pa i to morate uzeti u obzir.

Dobra planinarska oprema je nužna za svakog tko se misli početi baviti planinarenjem. I moramo vas razočarati da opreme ima puno i nije jeftina. Dobra vijest je da definitivno nećete požaliti što je imate. Dobre gojzerice prva su i glavna stvar koju trebate nabaviti. Kasnije krenite s dobrim, ali laganim planinarskim ruksakom i potrebnom planinarskom odjećom.

U ruksaku uvijek imajte barem 2 litre vode. Vjerujte da nema gore stvari nego kada u planini ostanete bez pića. Zato uvijek ponesite više hrane i vode iako smatrate da vam neće biti potrebno. Izbjegavajte nositi gazirana pića jer ćete od njih biti još više žedni.

Doručak se ne preskače prije planinarske ture. Dobro se najedite visoko energetske hrane – jaja, voće, zobena kaša itd.

Bilo bi poželjno da svoju planinarsku karijeru započnete s prijateljem ili partnerom. Uvijek je dobro imati nekoga s kime možete podijeliti svoju strast, a može biti od velike pomoći u slučaju neke nezgode. Ako ipak odlučite uživati u samoći, ne zaboravite prije svake ture obavijestiti neku blisku osobu kuda idete i kada ćete se otprilike vratiti. To će biti od velike važnosti ako se desi da se izgubite, a nemate signala na mobitelu. Zato uvijek treba informirati nekoga kamo idete!

Zadnji i najjednostavniji savjet je da uživate koliko god možete. Nemojte planinarenje stvoriti stresnim i odmah se opteretiti prezahtjevnim stazama. Svaki izlet može vam biti najbolji ako ga učinite takvim. Možda vam uvjeti neće uvijek biti idealni, možda ćete skrenut na krivu stazu i hodati 2 sata duže od planiranog, možda ćete biti toliko iscrpljeni da ćete se htjeti vratiti i zauvijek završiti saovim sportom, ali sve je to dio iskustva koje ćete sigurno dugo pamtiti. 

KOMENTARI