instant fap

Sanski Most u “Pro Budućnost”

Sanski Most u “Pro Budućnost”

Općina Sanski Most jedna je od 32 općine u Bosni i Hercegovini koja je kao partner odabrana za učešće u projektu PRO – Budućnost (Povjerenje Razumjevanje Odgovornost za budućnost), koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) implementira Catholic Relief Services (CRS) u partnerstvu sa Fondacijom Mozaik, Karitasom Biskupske konferencije BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Tim povodom danas su u Istočnom Sarajevu zvanični predstavnici svih općina koji će sarađivati u ovom projektu potpisali sporazum o saradnji. USAID i CRS je, u saradnji sa partnerima projekta krajem prošlegodine objavio javni poziv svim lokalnim zajednicama za učešće u pomenutom projektu, na koji je bilo prijavljeno 86 gradova i općina iz cijele Bosne i Hercegovine, uključujući i općinu Sanski Most. Proces odabira sastaojao se iz dva kruga, nakon čega je izabrano ukupno 32 općine, odnosno 16 parova susjednih općina iz različitih entiteta. Sanski Most će kroz projekat intezivno sarađivati sa opštinom Prijedor, dok će između ostalog na ovom projektu zajednički sarađivati i ostale općine kao što su Bosanska Krupa i Novi Grad, Srebrenica i Bratunac, Mostar i Nevesinje, Istočno Sarajevo i Istočno Novo Sarajevo kao i drugi. Radi bolje koordinacije i kvalitetne implementacije projekta, dvije lokalne zajednice će u narednom periodu formirati Radnu grupu koja će biti operativno tijelo za koordinaciju svih projektnih aktivnosti i donošenje odluka.

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekt izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih grupa u BiH. Projektne aktivnosti uključit će mlade, nevladine organizacije, udruženja žena, vjerske zajednice, medije, različite nivoe institucija vlasti, koji će zajednički doprinijeti boljem suživotu građana i građanki Bosne i Hercegovine. Aktivnosti će se provoditi u zajednicama koje žele raditi na izgradnji pozitivnih stavova svojih građana, što će obuhvatati dodjelu bespovratnih novčanih sredstava, javne tribine, okrugle stolove i kulturne događaje. Pored toga, mladi će imati priliku učestvovati u treninzima, aktivnostima liderstva, mirovnim kampovima i konferencijama.

Nevladine organizacije i neformalne grupe će kroz projekt imati mogućnost da dobiju finansijsku podršku za realizaciju aktivnosti u svojim zajednicama. Cjelokupan projekat biće implementiran u naredne četiri godine, a za njegovu realizaciju obezbijeđen je fond od milion konvertibilnih maraka.autor:radiosana

KOMENTARI