instant fap
NaslovnicaUncategorized

Sanski osnovci obilježili Svjetski dan šuma

Sanski osnovci obilježili Svjetski dan šuma

Na obostrano zadovoljstvo i uz dugogodišnju saradnju naše škole i ŠPD “USŠ” 21.marta 2017.godine se desio susret učenika,nastavnika i uposlenika ŠPD. Uposlenici ŠPD “Unsko-sanske šume” održali su prezentaciju za mlađe i starije đake pod nazivom *Šume i energija*.

Govorilo se o osnovnim pojmovima o šumi, o tome kakvu energiju nama šume daju, požarima i prevenciji od požara, recikliranju, te se odgovaralo na mnoga pitanja koja su učenici imali o šumi i o tome šta ustvari uposlenici šumarije rade.

Zajedno smo pogledali oficijelni video o šumama koji je ove godine pripremila FAO., te je poseban osvrt napravljen na šume visoke zaštitne vrijednosti: izvorište Zdena sa Okom, izvorište i kanjon rijeke Dabar, izvorište Sanica, vodopad i kanjon rijeke Blihe, prašuma Bobija, spomen park Korčanica i sjemenskom sastojinom jele, koje se nalaze na šumsko gospodarskom području “Sansko”.

Ukazano je na važnost očuvanja okoline i šuma, sprečavanju nastanka šumskih požara i dogovoren ponovni susret kako bi se napravila učionica u prirodi, s ciljem da naše mlađe generacije doista zavole šumu, vodu i sve što nas okružuje.

Učenici trećih razreda su posebno bili aktivni prilikom susreta, te počastili prisutne sa prelijepim likovnim i literarnim radovima o šumi, koje će i ŠPD “Unsko-sanske šume” objaviti na svojoj stranici, a u Šumariji Sanski Most će naći svoje mjesto na izložbenom zidu.

Narednih dana učenici starijih razreda će učestvovati u pošumljavanju sa uposlenicima podružnice “Šumarija” Sanski Most.

Kolektiv ŠPD “Unsko Sanske šume” se zahvalio učenicima i osoblju naše škole na uspješnoj suradnji.

KOMENTARI