instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

SANSKI PČELARI BOGATIJI ZA 200 NOVIH KOŠNICA

SANSKI PČELARI BOGATIJI ZA 200 NOVIH KOŠNICA

Udruženje pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta uspješno je realiziralo još jedan projekat zahvaljujući kojem se povećao broj pčelinjih društava na području sanske općine za 200 novih košnica.

Udruženje pčelara „Sana med“ iz Sanskog Mosta i u ovoj godini nastavlja sa realizacijom veoma značajnih projekata vezanih za razvoj počelarstva na ovom području, kroz koje se nastoji pomoći pčelarima kako bi njihova djelatnost bila održiva i konkurentna na tržištu.

Jedan od tih projekata je i podjela start-up paketa za pčelare, koji se raelizuje u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD) i općinom Sanski Most.

U projekat je uključeno 40 članova udruženja, a njegova vrijednost je oko 42. 000 konvertibilnih maraka. Projekt je finansijski podržan od strane IFAD-a sa 40 % od ukupne vrijednosti projekta, općina Sanski Most putem Programa novčanih podrški za poljoprivredu učestvuje sa 30 %, a preostalih 30 % su sredstva krajnjih korisnika.

Prema riječima predsjednika udruženja „Sana med“ Asmira Lišančića, danas je izvršena podjela drugog dijela start-up paketa za još 20 pčelara, čime je okončana implementacije projekta.

Radi se o veoma značajnom projektu koji će pčelarima biti od velike koristi, obzirom da se u jednom paketu nalazi sva neophodna oprema za za bavljenje pčelarstvom.

Pored prateće opreme, svi korisnici su dobili i po 5 pčelinjih društava sa pčelama, koja će pčelarima biti na raspolaganju kako bi pojačali postojeće pčelinjake ili formirali nove.

Udruženje pčelara „Sana med“ bilježi stalni rast članova, zbog čega važi za jedno od organizovanijih udruženja na području općine ali i šire, i koje uspješno sarađuje sa domaćim i međunarodnim institucijama na mnogobrojnim projektima na unapređenju i razvoju pčelarstva.

KOMENTARI