instant fap

Sanski Robinzon živi pod pločom srušene kuće

Sanski Robinzon živi pod pločom srušene kuće

Poput vuka samotnjaka Jasmin Burnić (49), rodom iz Demiševaca kod Sanskog Mosta, nastanio se pod pločom ruševne kućice, obrasle šipražjem, na putu prema selu Vrše. Ispod ploče je sobičak koji ne prokišnjava, s krevetom i šporetom i nešto posuđa. Svjetlo dobiva iz akumulatora.

Skuplja drva

Kuća je vlasništvo nekog Veljka koji živi u Beogradu. Burnić je, kako kaže, zbog problema sa suprugom Zinetom, nakon rata izišao iz kuće koju su zajednički stekli u sanskom selu Bartikovci i od tada živi životom Robinzona.

– Dolazi zima, skupljam drva. Imam nešto brašna, makarona i ulja, šporet mi je dobar, Bogu hvala – kaže on.

Posuđenim biciklom traži posla u okolini. Vadio je krompir, brao šljive, cijepao drva, svaki dan je isti. Jasmin ima sina Sandija koji je s majkom i udatu kćerku Jasnu. Čuo je od ljudi da je dobio unuka.

– Ne znam kad mi se rodio unuk, ni kako mu je ime. A volio bih ga vidjeti, držati u rukama. Kćerka me nikad nije posjetila, a ja neću da molim – kaže krijući suzu.

Sanski Robinzon ima dva brata u njemačkom gradu Kamp-Linfortu i dvije sestre u Mariboru. Oni mu pošalju nešto para kad mogu, a on nikada ne traži. Kaže, imaju i oni svoju djecu. Pitao je samo Husu iz nevladine organizacije „Fenix“ koji razvozi hranu za beskućnike da li bi mogao i njemu dati obrok. Huse mu je odgovorio da se mora javiti u „Fenix“.

Sramota me

– Kako ću, sramota me. Nisam toliko star da molim za pomoć. Snaći ću se – objašnjava zašto nije otišao.

Jasmin u svojoj nastambi nema vode, ali higijenu održava kupajući se u obližnjoj rijeci Blihi. Kaže da mu nije hladno, život ga očeličio. Iza njega su i dva logora, sanski „Sanakeram“ i prijedorski „Autotransport“. Nisu ga slomili, a onda je došao mir i život mu se pretvorio u pustolovinu bez kraja.

Zatvoren krug

S vremena na vrijeme ovog čovjeka s ličnom kartom posjete lokalni političari kada su izbori i pitaju „za zdravlje“. Nakon toga ga ne poznaju.

– Pitaš imam li kakav plan u životu? Nemam. Ovo je zatvoren krug. Ko će mene ovakvog – konstatira na kraju.
[print_gllr id=36734]

Izvor: avaz.ba

KOMENTARI