instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

SANUS FUTURUM Zasijati sve raspoložive površine

SANUS FUTURUM Zasijati sve raspoložive površine

Zbog trenutnih vanrednih okolnosti, izazvanih pandemijom koronavirusa, Srednja poljoprivredna škola „Sanus futurum“ iz Sanskog Mosta kao odgovor na aktuelnu krizu, odlučila je kompletno vlastito zemljište koje se nalazi u sklopu ekonomskog dobra ove obrazovne ustanove, staviti u funkciju poljoprivredne proizvodnje, i zasijati različitim poljoprivrednim kulturama.

Obzirom da se nalazimo u jeku proljetne sjetve, i da trenutno vladaju optimalni vremenski uslovi, iako su zatvorene sve obrazovne ustanove, a nastava u njima obustavljena, uposlenici Srednje poljoprivredne škole ovih dana imaju pune ruke posla.

Već su obavili sjetvu nekoliko različitih povrtnih kultura, trenutno vrše sjetvu krompira kao nadominantnije kulture na površini od 20 hektara, a za naredni period preostalo je zasade silažni kukuruz na površini od 9 hektara zemljišta.

Senad Tičević, vd. direktor škole pohvalio je angažman svojih uposlenika, te je uputio i zahvalnost općini Sanski Most koja je podržala sve aktivnosti vezaneza sjetvu sa iznosom od 10 000 maraka.

Prema njegovim riječima, u trenutnim vanrednim okolnostima poljoprivredna proizvodnja ima važnu ulogu, i trebala bi biti okosnica razvoja i oporavka svih ekonomija, te je zbog toga bitno iskoristiti sve obradive površine, i u što većem obimu obaviti proljetnu sjetvu.

Srednja poljoprivredna škola „Sanus futurum“ posjeduje sve potrebne kapacitete da na vlastitom ekonomskom dobru proizvodi zdravu hranu biljnog i animalnog porijekla, što već i dugi niz godina radi.

Međutim, posljednja dešavanja vezana za prisutan trend nedostaka ili povećane potražnje hrane na tržištu, opredijelili su ovu ustanovu da sve raspoložive kapacitete stavi u proizvodnu funkciju, čime su pokazali svoju društvenu odgovornost u ovim teškim vremenma, i drugima postali primjer koji bi trebalo slijediti.

KOMENTARI