instant fap

Sarajevo dobilo novi pješački most

Sarajevo je dobilo novi pješački most preko rijeke Miljacke. Neobičnog dizajna i simboličnog naziva “Festina lente – požuri polako”, povezivat će prostor od obale na kojoj je Akademija likovnih umjetnosti s Radićevom ulicom na drugoj strani rijeke.

Cjelinu će činiti i sanirano šetalište na Obali Maka Dizdara, duž strane na kojoj je Akademija.

Most je idejno rješenje tadašnjih studenata druge godine Produkt dizajna na Likovnoj akademiji – Amile Hrustić, Adnana Alagića i Bojana Kanlića.

Otvorenje je ozvaničio načelnik Dževad Bećirević uime investitora, sarajevske Općine Centar, na večerašnjoj ceremoniji u prisustvu zvanica iz Gradske uprave i drugih gostiju te brojnih građana Sarajeva.

Mladi umjetnici izveli su prigodan program, a načelnik je posebno istaknuo njihov angažman, kao i svojih saradnika tokom izgradnje mosta, među njima angažman arhitektice Amile Selimović.

Načelnik Bećirević nazvao je otvorenje historijskim događajem.

“Mostovi su više od građevinskih objekta, oni su umjetnička djela, a sarajevski mostovi daju poseban šarm ovom gradu”, rekao je Bećirević, naglašavajući da novi most, uime Općine Centar, poklanja generacijama Sarajlija.

Most je čelične konstrukcije, sa staklenom ogradom, obložen aluminijskim pločama – talpama.

Raspon mu je 38 metara, a širina od četiri do sedam metara.

Gotovo dva miliona KM je vrijednost ovog projekta Općine Centar, najvećeg u zadnje vrijeme. Sa gotovo pola miliona KM finansirana je sanacija šetnice duž Obale Maka Dizdara.

U izgradnju su bile angažirane firme ŽGP i Divel iz Sarajeva te Metalno iz Zenice, u saradnji s firmama “TTO” i “Deling”.

Oslobođenje

KOMENTARI