Šarović: Naložene pojačane mjere kontrole hrane na ulazu u BiH

HomeVijestiBiH

Šarović: Naložene pojačane mjere kontrole hrane na ulazu u BiH

Šarović: Naglasio sam želju da dio Jonsko-jadranskog plinovoda prolazi kroz BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Radio Bosne i Hercegovine, na pitanje preduzimaju li se mjere kako zaražena hrana iz okruženja ne bi došla u BiH, da je kancelariji za vaterinarstvo BiH izdat nalog da pojača mjere kontrole na ulazu na granici BiH, posebno kada je u pitanju Crna Gora.

– Nemamo bilo kakve potvrde da se takav brod zaista i pojavio i ne znamo zaista kome bi trebao toliki tovar mesa zamrznutog 80-ih godina. Jutros sam razgovarao i s ministrom poljoprivrede Srbije i oni nemaju bilo kakvih konkretnih podataka, ali su pojačali kontrolu. S druge strane, Kancelarija za veterinarstvo, u okviru svoje nadležnosti, vrši kontrole unosa hrane iz drugih zemalja kada je u pitanju pileće meso – rekao je Šarović.

Dodao je da smo čak po uputstvu Svjetske zdravstvene organizacije donijeli zabrane za uvoz tog proizvoda iz nekih njemačkih pokrajina i to je ono što u ovom trenutku vlasti Bosne i Hercegovine preduzimaju.

– Na vlastima na ostalim nivoima je da na unutrašnjem tržištu također vrše kontrole. Mislim da smo, bar za sada, odgovorili onom zadatku koji se očekuje od inspekcijskih organa. Pratit ćemo situaciju i koordinirano djelovati u ovim slučajevima – kazao je Šarović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0