instant fap

Sastanak Izetbegovića i Radončića: Dogovorili rekonstrukcije kantonalnih vlada i Vijeća ministara

Sastanak Izetbegovića i Radončića: Dogovorili rekonstrukcije kantonalnih vlada i Vijeća ministara

Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, predsjednici SDA i SBB-a, danas su na sastanku u Sarajevu dogovorili dinamiku rekonstrukcija kantonalnih vlada, a bilo je riječi o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH.

U skladu s koalicionim dogovorom između ove dvije stranke, ubrzo će uslijediti rekonstrukcija kantonalnih vlada tamo gdje SDA i SBB čine, odnosno predvode većinu u kantonalnim skupštinama. Ulazak SBB-ovih ministara u kantonalne vlade se može očekivati mnogo prije ranije spominjanog roka od dva mjeseca. Najizvijesnije je da će prvo uslijediti rekonstrukcija Vlade Tuzlanskog kantnona.

Prema ranijim najavama, u pojedinim kantonima će SDA vjerovatno ustupiti i neke od svojih ministarskih pozicija SBB-u kako bi ta stranka bila zastupljena u vladama u skladu sa njihovim izbornim kapacitetom. U zavisnosti od kantona do kantona, ove dvije stranke će koalirati i sa manjim strankama radi uspostavljanja stabilne većine u skupštinama.

Također, na današnjem sastanku je još jednom potvrđeno opredjeljenje koalicije za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH.  Radončić je nešto ranije izjavio za BH Radio 1 kako je prioritet “konsolidacija kantona, da se tačno dogovori šta u kojem kantonu žele, nakon čega će državni nivo sam po sebi doći”. Ponovio je da je još uvijek pod znakom upitnika to da li će on personalno biti dio Vijeća ministara BiH.

(E. G./Faktor.ba)

KOMENTARI