instant fap

Sastanak o sudijama Ustavnog suda FBiH: Nakon gotovo 5 godina zastoja napravljeni prvi koraci

Sastanak o sudijama Ustavnog suda FBiH: Nakon gotovo 5 godina zastoja napravljeni prvi koraci

– Nakon gotovo pet godina zastoja napravljeni su prvi koraci da se Ustavni sud popuni sa četiri nedostajuća sudca. Predsjednik FBiH Živko Budimir se obavezao da će u što kraćem roku potvrditi imenovanje suca iz reda srpskog naroda Mladena Srdića, budući da je on dobio veliku podršku u Domu naroda, te nema spora oko njegovog imenovanja. Takođe, obavezao se da će u što kraćem roku dostaviti i novo ime sudije Ustavnog suda sa liste Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji bi na tom mjestu trebao zamijeniti Farisa Vehabovića, istakao je Inzko, te dodao da se Kolegij Doma naroda obavezao se da će održati sjednicu na kojoj će se delegati izjašnjavati o imenovanju tog novog suca.

Detalji u utorak

Kada je u pitanju imenovanje još dva suca – iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, Inzko je kazao da će se razgovori nastaviti, izražavajući nadu da će uskoro biti imenovani, ali će više detalja biti poznato u naredni utorak.

Prema riječima Budimira, dogovorene su proceduralne radnje koje će anulirati dosadašnje pogreške učinjene prilikom imenovanja sudija. Istaknuo je da su dogovoreni i koraci ka imenovanju sudca iz reda bošnjačkog naroda koji bi trebao zamijeniti Farisa Vehabovića. Novi kandidat će brzo biti poznat, a prijedlog će biti upućen na usaglašavanje i dopredsjednicima Federacije BiH.

– Ostalo je nerazjašnjeno pitanje popune sudaca Ustavnoga suda iz hrvatskog naroda, a različita su i mišljenja oko imenovanja još jednog sudca iz reda bošnjačkoga naroda i o pitanju imenovanja Šahbaza Džihanovića, što bi trebalo pravno razriješiti do utorka. Potrebno je pravno utvrditi da li se za ova dva sudca može imenovati neko iz već provedenog konkursa i da li je taj konkurs okončan do kraja ili će se morati i za njih raspisati novi, naglasio je Budimir.

Šefica Kluba Srba u Domu naroda PFBiH Mira Ljubijankić zadovoljna je napustila sastanak jer su, kako je kazala, uspjeli riješiti pitanje jednog sudije u Ustavnom sudu FBiH iz reda srpskog naroda te dodala: “Nadam se da ćemo do utorka dobiti i sudije iz hrvatskog i bošnjačkog naroda. Mi ćemo odmah po dogovoru predsjednika i potpredsjednika FBiH zakazati sjednicu Doma naroda i izabrati te sudije.”

Kvorum

Zadovoljan sastankom bio je i predsjednik Kluba Bošnjaka Domu naroda PFBiH Amir Zukić koji je istakao da je sastanak bio konstruktivan budući da je izneseno niz prijedloga za funkcioniranje institucija FBiH što je interes Kluba Bošnjaka.

– Ali je interes Kluba Bošnjaka i ko će raditi na tim interesima zbog čega su i pokrenuli pitanje vitalnog nacionalnog interesa na izbor Džihanovića. Danas smo opet ponovili stav da na mjesto sudije mora doći principijelan čovjek, kakav nije Džihanović, kazao je Zukić.

Na pitanje da li će se suci imenovati u paketu ili će biti raspisan drugi konkurs za zamjenu Vehabovića, kazao je da bi se prvo trebao završiti prvi konkurs putem kojeg je Srdić jedino dobio potrebnu većinu, a tek onda da se raspiše novi.

– Imaju dvije-tri opcije oko rješenja tog konkursa koji traje pet godina i tome mora doći kraj. U okviru toga bi trebalo da bude pozitivno rješenje koje ćemo svi prihvatiti kako bi institucije funkcionirale, rekao je Zukić.

Potvrđivanjem Mladena Srdića, Ustavni sud FBiH dobio je kvorum za rad, ali zbog nedostatka sudija iz reda bošnjačkog naroda Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa još ne može odlučivati. Sastanku u OHR-u su osim Zukića, Budimira i Ljubijankić prisustvovali i potpredsjednici FBiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo, predsjedavajući Doma naroda Radoje Vidović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Jasmin Smailbegović i šef Kluba Hrvata u Domu naroda PFBiH Luka Faletar.

KOMENTARI