Saudijska Arabija donira 11 miliona eura

HomeVijestiBiH

Saudijska Arabija donira 11 miliona eura

Saudijska Arabija predstavila futuristički grad iz snova: Bit će jedan od najvećih u svijetu

Saudijski fond za razvoj izdvojiće 10 miliona eura za opremanje Istraživačkog instituta “Kralj Salman Bin Abdulaziz” na Univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju i milion eura za obnovu 55 kuća u Srebrenici.

Tim povodom zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i generalni direktor i potpredsjednik Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al- Bassam potpisali su danas Sarajevu dva memoranduma o razumijevanju.

Projekt za obnovu 55 kuća u Srebrenici i nabavku poljoprivredne opreme će implementirati Općina Srebrenica, a provedbu projekta će koordinirati Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske. Očekuje se da će projekat biti završen do 30. juna 2018. godine.

“Zadovoljstvo je imati ovdje Sarajevu našeg visokog gosta Al-Bassam, njegove suradnike i još veće je zadovoljstvo reći ono što je činjenično da smo ovim potpisom završili, za mene, dva velika posla. Još jednom su vlasti Saudijske Arabije, njihov Fond koji je već implementirao dosta projekata u BiH pokazali svoju brigu i volju da pomogne našoj domovini”, poručio je Bevanda.

Drugi memorandum u vrijednosti 10 miliona američkih dolara namijenjen je za izgradnju i opremanje Istraživačkog instituta “Kralj Salman Bin Abdulaziz” na Univerzitetu Sarajevska škola za nauku i tehnologiju.

Moderni kompleks instituta biće namijenjen za naučno istraživački rad u oblasti medicinskih usluga i informacionih sustava. Osim što će se poboljšati sastav i uslovi obrazovanja, Bevanda je naveo da će se u okviru ovog projekta otvoriti i prostor zapošljavanja većeg broja naučnih radnika.

Direktor i potpredsjednik Saudijskog fonda za razvoj Yousef bin Ibrahim Al- Bassam izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja dva veoma značajna memoranduma istakavši kako ekonomska saradnja između BiH i Saudijske Arabije nije samo značajna za sveukupan razvoj ekonomsko socijalnih odnosa između dvije prijateljske zemlje, već ona “u današnjem kriznom vremenu u kojem jesmo svi u svijetu ima poseban značaj”.

“Saudijski fond za razvoj je jedan od najznačajnijih instrumenata vlade Saudijske Arabije i finansijskih institucija koja ima svoj izuzetan internacionalni, regionalni, bilateralni značaj. To je institucija koja pomaže svim našim prijateljskim zemljama u cijelom svijetu. Siguran sam da će i današnje potpisivanje doprinijeti boljem životu svih Bosanaca i Hercegovaca, da žive u boljoj budućnosti I hvala vam puno za ovaj izuzetno važan događaj”, kazao je Al-Bassam.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0