instant fap

Savez RVI-ja USK-a: Podigli tužbe protiv Heleza

Povodom revizije u oblasti boračko-invalidske zaštite, koja je uzela maha u Unsko-sanskom kantonu, Savez ratnih vojnih invalida USK-a održao je pres-konferenciju na kojoj su saopćili da je “medicinskom revizijom” iz prava izvedeno 150 ratnih vojnih invalida, 80 posto iz općine Cazin, te da je umanjen stepen invalidnosti za još 160 njih.

– Ovo je zabrinjavajuće, kao prvo, iz cijele Federacije iz prava je izvedeno 420 RVI-ja, a zatim i zbog činjenice da je revizija u našem kantonu tek počela, kazao je Edin Domazet, predsjednik Saveza RVI-ja USK-a.

Svi izvedeni iz prava, zahvaljujući prije svega pravnoj pomoći Općine Cazin, uputili su ili pripremaju tužbu protiv federalnog Ministarstva koju će podnijeti Vrhovnom sudu Federacije. Kako očekuju da će iz prava biti izvedeno još nekoliko stotina invalida, u Savezu RVI-ja USK-a upućuju apel Vladi USK-a da im omogući sredstva i pravnu pomoć da mogu podnijeti tužbe, koje pojedinačno koštaju oko 300 maraka.

– Tražili smo od Instituta za medicinsko vještačenje obrazloženje ili barem listu onih koje izvode iz prava, jer imamo podatke samo za one koji se nama jave. Zahtijevamo od ministra Zukana Heleza da javno objavi njihova imena, jer mi jesmo za reviziju, ali isto tako znamo ko je zaista stradao u ratu i ostao invalid. Osim toga, od onih koji se nama javljaju, simptomatično je to da nema nijednog privatnika, poduzetnika, sve su to ljudi sa biroa i tu ne mogu napraviti neke uštede, kazao nam je Domazet.

KOMENTARI