Vjerovatno vam se više puta dogodilo u životu da ste samo na trenutak skrenuli pogled s lonca punog vode, a kipuća voda prelila se po ploči za kuhanje, kuhinjskim elementima, a moguće i po podu.
Međutim, postoji jednostavan način da spriječite ovu nezgodnu situaciju, a sve što vam je potrebno je komadić maslaca ili malo ulja.
Maslac, zapravo, sadrži oko 20 posto biljnih masti koje se ne mogu otopiti u vodi, nego ostaju na površini, stvarajući sloj koji sprječava nagli izlazak pare i vode iz šerpe.
@dreadymd #tiktokfood #asmr ♬ original sound – ドレッド山田🦖Dread Yamada
Trik je zapravo vrlo jednostavan. Premažite rub lonca s malo maslaca prije nego što stavite vodu na šporet.
Kada voda počne kuhati, sloj maslaca će uzrokovati da mjehurići pare ne izlaze na površinu, a voda neće prelaziti preko ruba.
Ovaj mali trik ne samo da će vam uštediti vrijeme i trud u čišćenju, već i omogućiti da se potpuno posvetite kuhanju bez potrebe da stalno pazite na to da li će vam ručak iskipiti.
KOMENTARI