instant fap

SBB BiH: U toku velika pljačka rudnih bogatstava

SBB BiH: U toku velika pljačka rudnih bogatstava

Pres konferencija koja je danas održana u prostorijama Saveza za bolju budućnost BiH, najvećim dijelom bila je posvećena nezakonitoj eksploataciji uglja na podurčju općine Sanski Most i načinima kako da se ona zaustavi.

Predsjednik kluba vijećnika ove političke partije u općinskom vijeću, Nijaz Kadirić, pozvao je nadležne institucije da spriječe višemilionsku pljačku rudnika Kamengrad. Ovom prilikom istaknuto je kako RMU „Kamengrad“,sada privatno preduzeće, još od 2010. Godine nema koncesiju za iskopavanje mrkog uglja te da mu je federalna inspekcija izdala zabranu eksploatacije svojim rješenjem od 27. aprila 2012. Godine. Pored toga, kako je rekao Kadirić, RMU „Kamengrad“ ne izmiruje ni svoje obaveze plaćanja koncesije zbog čega akumulirani dug ove firme iznosi preko 1.300.000 maraka, dok su svi bankovni računi tog preduzeća blokirani. I pored svih zabrana, zahvaljujući inertnosti i neefikasnosti nadležnih institucija te inspekcijskih organa, nesmetano se obavlja pljačka prirodnog bogatstva općine Sanski Most, kažu u SBB-u. Ističu kako nisu do kraja zadovoljni donesenim zaključcima općinskog vijeća po ovom pitanju te smatraju kako u drugim političkim partijama nema dovoljno volje ni odlučnosti da se pljački i bezakonju stane u kraj.

Klub vijećnika SBB-a pokrenuo je inicijativu za izgradnju termoelektrane te za uvođenje drugih firmi u eksploataciju mrkog uglja kroz dodjelu saglasnosti na koncesiju. Istakli su kako neće dozvoliti da doneseni zaključci ostanu samo mrtvo slovo na papiru već će u saradnji s građanima poduzeti i druge mjere na sprečavanju pljačke prirodnih bogatstava. Predsjednik ove političke partije i donedavni kantonalni ministar privrede, Redžo Kurbegović, osvrnuo se na pitanje izgradnje hidroenergetskih potencijala. On je rekao kako se SBB zalaže za poštivanje volje lokalne zajednice oko zabrane izgradnje velikih hidroelektrana na rijeci Sani. Kada su u pitanju male protočne hidrocentrale, Kurbegović je istakao kako se one moraju graditi u skladu sa zakonskim pravilima koja podrazumjevaju poštivanje volje građana i raspisivanje međunarodnih tendera za izbor najpovoljnijih investitora i koncesionara.

KOMENTARI